Luchtbrug verbindt gebouwen van federaal parlement

© Photo News
| De luchtbrug boven de Leuvensesweg.

De 'Tondo' boven de Leuvenseweg verbindt het Paleis der Natie, gebouwd in de achttiende en negentiende eeuw, met het Forum, dat in 2016 werd ingehuldigd. De luchtbrug is volledig klaar en werd donderdag voor het eerst in gebruik genomen.

Kamervoorzitster Eliane Tillieux heeft donderdag de nieuwe luchtbrug tussen beide gebouwen van de Kamer van volksvertegenwoordigers ingehuldigd. Sinds de bouw van het Forum beschikt de Kamer over moderne commissiezalen en bureaus. Maar een deel van de diensten, de parlementairen en de plenaire zaal bevinden zich nog aan de overkant van de Leuvenseweg, in het Paleis der Natie.

Tussen beide gebouwen bestond tot nog toe geen verbinding. Wie zich van de ene naar de andere kant moest verplaatsen, moest dus simpelweg de straat oversteken. De 'Tondo' moet dat praktische probleem oplossen. Het gaat om een luchtbrug die beide gebouwen met elkaar verbindt, een soort rotonde op enkele meters boven de begane grond.

Het architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen stond in voor het ontwerp. De werkzaamheden hebben uiteindelijk twee jaar geduurd. De bouw liep enigszins vertraging op door enkele technische problemen, een financiƫle kwestie tussen de aannemer en een onderaannemer en de coronacrisis, maar kon in november vorig jaar dan toch tot een goed einde worden gebracht.

Het hele bouwwerk heeft ongeveer 1 miljoen euro gekost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?