© Sien Verstraeten | Leden van de actiegroep laten zien op hoeveel verschillende manieren de houten bank gebruikt kan worden.

Optocht vanaf Muntplein voor behoud houten banken Noordstation

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/11/2022

Het collectief ‘Red onze banken’ organiseert maandagavond een optocht waarmee één van de afgedankte houten banken van het Noordstation teruggebracht wordt naar waar ze vandaan komt. De zitmeubels hebben begin oktober ondanks luid protest plaatsgemaakt voor moderne eenzitjes. Met de actie willen ze de NMBS en Brusselse beleidsmakers ertoe overhalen om de banken opnieuw op hun plaats te zetten en bij uitbreiding het Noordstation als monument te beschermen.

Plaats van afspraak is het Muntplein, waar de organisatoren zullen wachten met één van de banken die op dit moment bij het Flamingo Café staat. Het café heeft zes exemplaren opgekocht van Rotor Deconstruction. De stoet door de Brusselse straten start iets na 17 uur. Bedoeling is om de bank bij aankomst in de centrale hal in het Noordstation neer te poten. Ter plaatse brengt dichter Jan Ducheyne – in een ver verleden ook treinbegeleider – een ode aan de houten bankjes.

Ter herinnering: de NMBS heeft begin oktober de houten banken vervangen door individuele metalen zitjes. Een twaalftal Brusselaars heeft daarom de actiegroep ‘Red onze banken’ opgericht. Volgens hen waren de houten banken niet alleen comfortabeler, ze hoorden ook tot het erfgoed van het Noordstation. De nieuwe metalen zitjes zijn volgens hen “een asociale poging om ‘liggende mensen’ uit het gebouw te weren.”

Erfgoed beschermen

Philippe Debroe van het collectief ‘Red onze banken’ haalde de mosterd bij een gelijkaardige actie van een aantal jaar geleden. De actie 'Red de ster' van Tanja Wentzel en journalist Stijn Tormans heeft de goudgele ster die in de hal van het station hing met succes teruggebracht. Dat maakt dat het collectief 'Red de banken' gelooft dat ook de bankjes teruggehaald kunnen worden.

Volgens het collectief komen zowel het verdwijnen van de ster als de vervanging van de houten bankjes voort uit het feit dat het station niet beschermd is. De actievoerders vragen om rekening te houden met het erfgoed bij de rest van de renovatie van het station. Tijdens de recente renovatie zijn de buitenkant van het station, de grote hal en de perrons tot nu toe bewaard gebleven.

De actievoerders willen niet alleen de bankjes terughalen, maar bij uitbreiding ook het erfgoed in het hele station beschermen als monument. Met 150 handtekeningen willen ze naar staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) stappen om hem te vragen werk te maken van de klassering van het gebouw. De staatssecretaris gaf eerder al te kennen dat hij de bankjes zou willen behouden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni