Papenvest krijgt fietsparking met ruim 800 plaatsen

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 22 oktober 2019

Het nieuwe project voor de Papenvest omvat ook een fietsparking voor minstens 800 tweewielers. Over het aantal plaatsen voor auto’s is het laatste woord dan weer nog niet gezegd. Dat bleek op de voorstelling van de plannen voor de nieuwe gemengde stadswijk.

Het Brusselse stadsbestuur en de architecten stelden dinsdag de plannen voor de nieuwe stadswijk aan de Papenvest voor. De 314 bestaande sociale woningen – de roemruchte 5 blokken – maken plaats voor een geheel met drie woonblokken, een grotere sporthal en openbare ruimte. Het project zal 210 sociale woningen tellen en nog eens 140 middenklassewoningen.

Over de architecturale krachtlijnen van het project las u hier eerder al. Tijdens de voorstelling bleek nu ook dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de capaciteit van de parking onder het centrale woonblok. De Brusselse Haard en de Grondregie hopen dat er gebouwd zal worden voor 400 auto’s, een pak meer dan de bewoners van de nieuwe wijk zullen nodig hebben.

Een piste waar de Stad hard over nadenkt is alvast om een parking voor 400 auto’s te combineren met een afbouw van het aantal parkeerplaatsen in de buurt op de openbare weg. Mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen) laat daarvoor eerstdaags een mobiliteitsstudie uitvoeren, lieten verschillende van zijn collega-schepenen weten. In dat scenario wordt een deel van de capaciteit gebruikt voor wagens van buiten het nieuwe project.

Schepen voor Huisvesting Khalid Zian (PS) liet er geen twijfel over bestaan dat hij voor een grote parking is. “De parkinginkomsten kunnen ook een deel van het project financieren.”

In dezelfde parking zou overigens ruim plaats worden gepland voor fietsen. De architecten hebben het over 800 à 1.000 plaatsen. Ook hier geldt dat de plaatsen zullen moeten openstaan voor fietsers uit de buurt, die niet over een eigen stalling beschikken. “We plaatsten al veel fietsboxen, maar het kan niet overal,” zei burgemeester Philippe Close.

Relatief gemengd

Het nieuwe project zag het daglicht na een architectuurwedstrijd die gewonnen werd door Team 5+ (met onder meer MDW Architecture en LAN sarl d’architecture). Het winnende ontwerp profileert zich als een gemengde stadswijk. Die vermenging is relatief, blijkt. Het hoge hoekgebouw aan de Jacques Brelsquare – het dichtst bij de Dansaertstraat – wordt voorbehouden voor middenklassewoningen van de Grondregie. Het middenste woonblok is veruit het grootste en bestaat helemaal uit sociale woningen. Het derde blok ten slotte zal zowel middenklasse- als sociale woningen tellen.

Het nieuwe College van burgemeester Philippe Close (PS) en schepenen van Brussel-Stad

De bouwlagen van de drie blokken gebruiken overigens een vorm van optisch bedrog. Twee van de drie gebouwen gebruiken ramen die over twee verdiepingen reiken. Op bovenstaande maquettefoto lijkt het niet zo, maar in werkelijkheid hebben de gebouwen respectievelijk negen, zes en nog eens zes bouwlagen (beginnend van de zijde van de Dansaerstraat).

De 17 jaar oude huidige sporthal wordt ontmanteld en heropgebouwd op een andere plek. De zaal ruimt baan voor een nieuwe en grotere zaal aan de Grootsermentlaan, met dakboerderij.

Ten vroegste af in 2027

Burgemeester Philippe Close (PS) , die tot vorig jaar buurtbewoner was, toonde zich alvast verheugd dat het dossier eindelijk beweegt. “We hebben als Stad zelf in de portemonnee getast voor een dossier dat in principe bij het Gewest zat,” zei Close. “Maar aan het huidige tempo hadden we de blokken maar in 2040 kunnen aanpakken. “Dat konden we niet maken.”

Het totale budget van de nieuwe Papenvest bedraagt 75 miljoen euro.

Voor beweging op het terrein is het overigens nog even wachten. Een bouwvergunning wordt pas eind 2020 ingediend, de werken starten normaal in 2022. Omdat er gefaseerd wordt gewerkt en niet alles in één keer wordt gesloopt is de voorziene einddatum pas in 2027.

Alle bewoners van de huidige blokken worden naar een nieuwe woning begeleid, beklemtoonde de Stad nog. 180 tot 200 van de huidige gezinnen zullen uiteindelijk in de nieuwe blokken kunnen terugkeren.

Papenvest simulatiebeeld
© Artefactorylab
| Simulatiebeeld van de sociale woningen op de nieuwe Papenvestsite.
Nieuwe Papenvest maquette
© MDW-LAN
| Maquette van de nieuwe Papenvest. Vooraan de middenklassewoningen, daarachter de sociale, vervolgens de lagere sporthal met een openbaar plein en helemaal achteraan een gemengde blok.

Dinsdagavond vond er een bewonersvergadering plaats over de nieuwe Papenvest. BRUZZ was ter plaatse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?