Plannen voor rooftop bar boven op Actirisgebouw

© Google Earth

Anti-kraakbedrijf Entrakt wil boven op het vroegere Actirisgebouw een rooftop-bar maken. "Als de vergunning binnen is, is het de bedoeling om zeker deze lente open te gaan."

Het voormalige Actirisgebouw, het bekende hoekgebouw met de groene koepel aan de Beurs, staat al ruim drie jaar leeg en werd verkocht aan vastgoedbedrijf VVD Project Development en de familie Vervoordt. Onder impuls van Vervoordt real estate, het vastgoedbedrijf van de familie Vervoordt, zal het over enige tijd getransformeerd worden tot The Dome, een woon-, werk- en winkelconcept waarin onder meer plaats zal zijn voor een vestiging van Eataly, een supermarkt met Italiaanse delicatessen, en voor een coworkingspace van Fosbury & Sons.

In afwachting dat die plannen geconcretiseerd worden, hebben de eigenaars het gebouw toevertrouwd aan Entrakt, een bvba gespecialiseerd in het tijdelijk beheer van leegstaande panden. Het bedrijf doopte het gebouw om tot Magasin Centraal en ging op zoek naar ‘projecten met een toegevoegde waarde’ voor een tijdelijke invulling van de locatie.

Muziekplatform

De ondergrondse garage van het gebouw is al enkele maanden in gebruik door het muziekplatform Fformatt, dat er feestjes en concerten organiseert. Op de eerste verdieping werkt een architectenbureau, op de tweede zit Firma, een coworkingplek met lunchbar Cantine. De verdiepingen 3 en 4 staan nog leeg en op de vijfde en zesde verdieping hebben enkele kunstenaars hun tijdelijke intrek genomen.

Entrakt wil nu vanop de zevende en hoogste verdieping een toegang maken tot het dak. Bedoeling is om boven op het gebouw een dakterras met bar van 500 m2 in te richten. Hiervoor vraagt het bedrijf momenteel een stedenbouwkundige vergunning aan bij de Stad Brussel. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 26 december. “Het is een geweldige locatie met een schitterend zicht,” zegt Dries Vanneste, directeur van Entrakt.

Dries Vanneste (Entrakt)

Als de vergunning binnen is, is het de bedoeling om zeker deze lente open te gaan, zegt Vanneste. “Langer wachten heeft niet veel zin want de officiële einddatum van ons akkoord met de eigenaars is mei 2021. We hebben voorlopig dus één zomer. Tenzij we hier uiteindelijk toch langer kunnen blijven.”

Wie de rooftop bar zal uitbaten wil Vanneste voorlopig nog niet verklappen.

Noot van de redactie: in een eerdere versie van dit artikel hebben we verkeerdelijk gemeld dat het gebouw ‘onder impuls van interieurarchitect Axel Vervoordt zal omgevormd worden tot The Dome’. Dit klopte niet. Dit is een project van ‘Vervoordt (r.e.)’ zijnde Vervoordt real estate, het vastgoedbedrijf van de familie Vervoordt, waar Dick Vervoordt aan het hoofd van staat. Vervoordt r.e. en vastgoedbedrijf VDD Project Development werken hiervoor samen met het architectenbureau Coussée & Goris. Het interieurbedrijf ‘Axel Vervoordt Interior & Design’ is een ander bedrijf uit de groep ondernemingen van de familie Vervoordt en is niet betrokken bij dit project in Brussel. Het interieurbedrijf richt zich op de particuliere markt en creëert interieurarchitectuur voor private klanten. Het vastgoedbedrijf is een ontwikkelaar van binnenstedelijke complexe projecten met gemengde functies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?