Renovatie Hotel Métropole staat voor de deur: openbaar onderzoek gestart

1763 Metropole 4 1763 Metropole 4
© Kevin Vandenpanhuyzen
| Het café van Hotel Métropole.
© Kevin Vandenpanhuyzen
| Het café van Hotel Métropole.

Met de start van het openbaar onderzoek vandaag komt de renovatie van het iconische Hotel Métropole mondjesmaat op gang. Het is de bedoeling dat het hotel in 2025 de deuren weer openzwaait.

Het in belle-époquestijl opgetrokken hotel aan het De Brouckèreplein moest drie jaar geleden de boeken toedoen. De opeenstapeling van de aanslagen, de voetgangerszone en de coronacrisis werd de privé-eigenaars naar eigen zeggen te veel.

Sindsdien bleef het hotel min of meer in leven via onder andere het café dat er tot voor kort nog open was, naast filmopnames, seminaries en tentoonstellingen.

Wellness, fitness en extra kamers

Het glorierijke interieur van het hotel zal bij de renovatie gespaard blijven, zo werd eerder al bekendgemaakt. Tal van interieurelementen in Hotel Métropole zijn beschermd als Brussels erfgoed. De renovatie die, als alles volgens plan verloopt, straks van start moet gaan, omhelst de niet-geklasseerde delen van het hotel.

Er wordt een wellnessruimte met zwembad in de kelderruimte geïnstalleerd, er komt een nieuwe fitnessruimte en de technische uitrusting van het hotel wordt gemoderniseerd met het oog op een verminderd energieverbruik. Het aantal kamers wordt opgekrikt van 253 naar 267.

In een eerste fase concentreert de vergunningsaanvraag zich dus op de niet-geklasseerde delen. Een tweede aanvraag moet over de restauratie van de geklasseerde delen gaan, zo weet L’Echo.

Eenentwintigste-eeuws jasje

In 1890 opende de brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens het café Métropole en vijf jaar later werd het iconische café uitgebreid met een luxehotel. Doorheen de geschiedenis van het hotel verbleven er heel wat beroemdheden, zoals Albert Einstein, Marie Curie, en de Amerikaanse presidenten Herbert Hoover en Dwight Eisenhower. ​

Eind vorig jaar kocht investeringsfonds Lone Star Fund het familiehotel over met de bedoeling om het hotel in een nieuw, eenentwintigste-eeuws jasje te steken. De Franse hotelgroep Centaurus Hospitality Management zal de vernieuwde Métropole uitbaten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?