| Rozen in de tuin van Villa Dewin.

Tuin van Villa Dewin wordt niet volledig beschermd

TDN
© BRUZZ
18/02/2021

De aanvraag van de gemeente Vorst om de tuin van de beschermde Villa Dewin in zijn totaliteit op te nemen op de bewaarlijst van beschermd Brussels erfgoed, werd niet goedgekeurd. Het wijkcomité Constantin Meunier hoopte daarop om bouwpromotoren voorgoed weg te slaan van de groene site.

Al jaren bedreigt een vastgoedproject het voortbestaan van een prachtige tuin in de Meyerbeerstraat. De groene long behoort toe aan 'Huis Danckaert', een beschermde art-decovilla gebouwd door Jean-Baptiste Dewin. Zowel in 2016 als in 2019 moesten die plannen voor een appartementenblok echter de prullenmand in. Het Gentse bouwbedrijf Immograda diende intussen een derde stedenbouwkundige aanvraag in.

Het volume van het nieuwe project werd naar beneden bijgesteld, maar ook hier verzetten buurtbewoners zich tegen. Op een week tijd verzamelde een petitie meer dan duizend handtekeningen. Dinsdagavond bepleitte het wijkcomité Meunier zijn zaak tijdens een burgerinterpellatie voor de gemeenteraad. "Al zes jaar vechten wij voor het voortbestaan van deze groene long in onze dichtbevolkte buurt", sprak Laure Mortiaux het schepencollege toe.

20210217_PROJECT_VILLA_DEWIN

| Huidige situatie (links) van de site en de plannen (rechts) van de bouwheer.

Het wijkcomité rekent op de volledige bescherming van de tuin, maar voorlopig viel die eis op een koude steen. Schepen van Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo) legde Moriaux uit dat ook de gemeente een aanvraag had ingediend opdat de tuin in zijn totaliteit - en dus niet slechts voor de helft zoals nu het geval is - op de Brusselse bewaarlijst zou opgenomen worden. "Maar ondanks meerdere aanmaningen hebben we niets meer gehoord", aldus Mugabo.

Navraag bij het kabinet van bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/SP.A) leert ons dat de aanvraag afgewezen werd. "Er werd opnieuw een analyse gemaakt van de tuin, ook van het niet-beschermde deel, maar de dienst erfgoed van het Gewest kwam tot dezelfde conclusie als eerder. Er waren geen bijkomende elementen die een opname op de Brusselse bewaarlijst verantwoorden", aldus Smets woordvoerder bij BRUZZ.

"De bouwheer hield rekening met de eisen van de buurt"

Smets woordvoerder

20181115 Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet (PS)

Een opdoffer voor de buurtbewoners, die hoopten op de klassering om bijvoorbeeld 21 bomen in de tuin te redden. De bomenkap maakt deel uit van de stedenbouwkundige aanvraag die onderdeel uitmaakt van een openbaar onderzoek. "Die procedure is lopende, dus daar reageren we niet op. Maar de bouwheer hield wel rekening met de eisen van de bewoners, zoals die vorig jaar aan ons werden overgemaakt: minder volume, lagere gebouwen en een publieke tuin."

In de stedenbouwkundige aanvraag is inderdaad voorzien om de bijhorende tuin publiek te maken. Het onderhoud ervan zou aan de gemeente worden toevertrouwd. "Daar werden wij vooraf niet over geconsulteerd", betreurt Mugabo. "We zijn niet tegen dat principe, maar zo werkt het niet. Als we hierin zouden meestappen, moet dat gebeuren in samenspraak met de buurtbewoners en met aandacht voor het patrimonium."

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 11 maart. Twee weken later buigt de overlegcommissie in Vorst zich over de aanvraag.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni