Universiteit aan Terkamerenabdij stapje dichterbij

© Google Maps
| Het gaat enkel om de panden aan de binnenkoer. De andere zijn eigendom van de kerkfabriek en de hogeschool La Cambre.

De federale regering ziet geen graten in een universiteit of een hogeschool in de legergebouwen bij de Elsense Terkamerenabdij. De Franse Gemeenschap startte alvast de procedure voor onteigening van de schitterende panden.

In de loop van 2019 ruilt het Nationaal Geografisch Instituut de fraaie zijgebouwen van de Terkamerenabdij voor de militaire school van Brussel. Private investeerders waren bereid de geldbuidel boven te halen om de panden te kopen.

Dat stuitte echter op politiek verzet. Voormalig Defensieminister André Flahaut (PS) en huidig minister van Budget van de Franse gemeenschap zag er de ideale locatie in voor een universiteit of hogeschool. "De procedure voor een onteiging is in gang gezet", aldus Flahaut.

In de Kamer bevestigde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) dat er gesprekken zijn gevoerd over de prijs en de aankoopprocedure van de site. "Een onteigening vormt geen probleem voor ons. Voorlopig is de Franse Gemeenschap de enige gesprekspartner", citeert La Dernière Heure hem.

Het gaat enkel om de panden aan de binnenkoer. De andere zijn eigendom van de kerkfabriek en de hogeschool La Cambre. Ook de kerkfabriek zou azen op de gebouwen die pas in 2019 vrijkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?