Upgrade Estate zet hippe kantoren neer in Wetstraat

© Upgrade Estate
| Zo zal het nieuwe kantoorgebouw er aan de kant van de Wetstraat uitzien.

Vastgoedbedrijf Upgrade Estate richt zich, behalve op studenten en jonge afgestudeerden, voortaan ook op kmo’s. Een eerste Brusselse kantoorproject van formaat verrijst volgend jaar in de Wetstraat.

Het Gentse bedrijf Upgrade Estate is met zijn Upkot’s een belangrijke speler op de Belgische markt van studentenhuisvesting. Ook in Brussel zijn er drie Upkot’s: een aan de VUB-campus, een achter het station van Jette en een in de Paleizenstraat. Tegen volgend academiejaar moet het vierde klaar zijn, King Upkot, in het bekende ex-kraakpand aan de Koningsstraat 123.

Als een vervolg op de studentenkamers begon Upgrade Estate met Upliving, de bouw van appartementen voor young professionals oftewel pas afgestudeerden. Zo werd begin dit jaar The Brewery ingehuldigd, gelegen aan de Koekelbergse Vrijheidslaan. Net als in de Upkot’s beschikken de bewoners van The Brewery over gemeenschappelijke ruimtes - een wasplaats, een tuin, een plek voor feestjes - en is er een coach die het samenwonen in goede banen leidt en de bewoners met elkaar in contact brengt. Ook scharrelt er buiten een kip rond, het handelsmerk van de projectontwikkelaar.

Ondertussen heeft Upgrade Estate zijn focus alweer verbreed. Met Upoffiz waagt de projectontwikkelaar zich op de kantorenmarkt. Die bevindt zich door de coronacrisis nochtans in een impasse. “Dat klopt,” zegt Nele Van Damme, CEO van Upgrade Estate. “Maar wij gaan iets anders doen. Bij ons geen doorsnee, maar state-of-the-art kantoren die steunen op dezelfde waarden als onze koten en appartementen, namelijk duurzaamheid, groen en sociale verbondenheid. Zo mijden we fossiele brandstoffen en komt er ook in onze Upoffiz-projecten een coach, of beter gezegd, een team van drie coaches. Niet om ontmoetingen en feestjes te organiseren, zij zullen echt op zoek gaan naar professionele synergieën tussen de huurders en staan ook in voor de ontzorging, ze nemen de bedrijven waar mogelijk de dagdagelijkse beslommeringen uit handen.”

Europese wijk

Upgrade Estate werkt zowel in Gent als in Brussel aan een Upoffiz-project. In Brussel kocht de promotor drie kantoorgebouwen van de Belgische overheid in de Europese wijk, de eerste twee vormen de hoek van de Jozef II- en de Tweekerkenstraat, het derde is gelegen aan de Wetstraat 66. Het pand in de Tweekerkenstraat zal worden afgebroken en weer opgebouwd, de andere worden zwaar gerenoveerd. Het gebouw in de Jozef II-straat is sinds september overigens tijdelijk in gebruik door de VUB.

De drie kantoorgebouwen, die vlakbij elkaar liggen, waren tot hiertoe niet echt verbonden. Upgrade Estate is van plan een deel van het volgebouwde binnengebied te slopen en op die plek een stuk groen aan te leggen dat zal fungeren als verbinding tussen de panden. In de tuin zal bewegingsinfrastructuur worden geïnstalleerd, een basketbalveldje of een trampoline, en er zijn buitenwerkplekken gepland.

Aan de Wetstraat en op de hoek van de Jozef II-straat en de Tweekerkenstraat gaat Upoffiz twee oude kantoorgebouwen omvormen en verbinden tot een groot en hip kantoorgebouw
© Upgrade Estate
| Het nieuwe kantoorhoekpand aan de Jozef II- en Tweekerkenstraat zal via een groen binnengebied verbonden worden met het kantoorgebouw in de Wetstraat.

De promotor zal in totaal 20.000 m2 hippe kantoren ter beschikking hebben en mikt hiervoor op kmo’s en bedrijven tot 500 werknemers. Van Damme: “Het wordt dus niet de zoveelste coworkingspace, waar iedereen een plek kan huren. Wij mikken op groeibedrijven, vaste, mature huurders voor wie duurzaamheid en natuur belangrijk zijn en die hechten aan een positieve vibe, bedrijven dus met een bepaalde identiteit.”

De huurders zullen een auditorium en vergaderzalen delen en zullen extra flexplekken kunnen inhuren voor medewerkers die maar af en toe in Brussel werken. Aan de kant van de Wetstraat komt er een restaurant dat ontbijt en gezonde lunches zal serveren. Volgens Van Damme is nog niet beslist of deze eetgelegenheid ook publiek zal zijn.

Van Damme en mede-ceo Koenraad Belsack zijn al twee jaar bezig met de voorbereiding van Upoffiz. In het begin werd ook even overwogen om bedrijven de mogelijkheid te geven om hun medewerkers te laten wonen op de site. “Maar dat gaan we niet doen,” zegt Van Damme. “We gaan wel samenwerken met The Brewery in Koekelberg. Mensen kunnen daar iets huren.”

Gunstig advies met voorwaarden

Begin mei kreeg de bouwaanvraag van Upgrade Estate een gunstig advies van de overlegcommissie van Brussel-Stad, weliswaar met een reeks voorwaarden. De projectontwikkelaar wil volgend jaar met de bouwwerkzaamheden beginnen.

Net als bij de Upkot’s en Upliving’s staat Upgrade Estate ook bij Upoffiz niet zelf in voor de hele investering. Van Damme: “Voor de financiering gaan wij altijd op zoek naar investeerders, die aandelen kunnen kopen in de vennootschap die eigenaar is van het project.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?