Strofilia

© Saskia Vanderstichele
Onze score
Sommige restaurants zien we weleens over het hoofd omdat ze tot het collectieve culinaire onderbewustzijn van de Brusselaars behoren. Het Griekse restaurant Strofilia, bijvoorbeeld, dat al sinds jaar en dag in een bijzonder pand met zeventiende-eeuwse wijnkelders en hun typische bakstenen gewelven zit.

Toch heeft de baas het twee jaar geleden aangedurfd om het bovenste gedeelte aan de ingang een compleet nieuwe look te geven. Terwijl de eeuwenoude bakstenen achterin zichtbaar blijven, bevindt zich nu vooraan een sympathiek verlichte, moderne ruimte met fris wit meubilair en speelse, kleurrijke blokken.

Een slimme zet, die het restaurant een stuk toegankelijker maakt. Het mozaïek van wijnkratjes aan de muren verwijst niet alleen naar het verleden van het gebouw, maar ook naar de mooie wijnkaart van het restaurant. Zelfs de huiswijn (een rode Nemea) is tegen 3,50 euro een leuke ontdekking.

De kaart van Strofilia bevat een resem warme en koude mezze, vergelijkbaar met het Spaanse tapassysteem. Voor twee personen bestel je best vijf à zes hapjes, maar het is ook erg gezellig om in de loop van de maaltijd nog andere hapjes bij te bestellen en met elkaar te delen.

Wij proefden de tzatziki (€6), de verse, gegrilde calamares met rode paprika, olie en citroen (€15), succulente, gegrilde haloumi met tomaatjes (€9) en de helaas wat droge artisjokharten met gebroken tarwe, venkel en munt (€8).

Grote favorieten in onze selectie was de spentzofai of pittige Pilion-worst met tomaat en paprika (€12), de gegrilde lamsbrochetjes met masticha (€10), en de gegrilde vleesballetjes met munt en courgettesalade gemarineerd met citroen, munt en honing (€12).

Weet u niet wat haloumi of masticha zijn, dan kunt u te rade gaan in het lexicon van de menukaart. Of u kunt zich ook gewoon laten verrassen!

adres: Varkensmarkt 11/13, 1000 Brussel - 02-512.32.93
gesloten: zaterdag (middag) en zondag 

02 512 32 93
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cultuurcentrum Zinnema: 'Wij zijn een voorbeeld voor de sector'
  • Photo News: 'Iedere dag sturen we duizenden foto's de wereld rond'
  • De 20km wordt 40: 'Elke deelnemer is een verhaal'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Nilüfer Yanya: Reinde des Nuits
  • Art Brussels: an invitation you can't refuse
  • Hydrogen Sea: een nieuwe plaat voor het klimaat
  • Fritland: Quand Zenel Laci quitta la friterie pour la scène
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement