| Ook René Magritte sierde de planken van The Skateroom al.

Brusselse kunstenaars mogen zich uitleven op skateboards

JC
© BRUZZ
17/07/2019

Het Brusselse bedrijf The Skateroom werd wereldberoemd door hun planken met reproducties van kunstwerken op. Warhols hyperklassieker Campbell Soup Can of hedendaagse meesterwerken van Ai Weiwei en Paul McCharty sierden hun decks al. Nu verankert de sociale onderneming zich in haar thuisbasis en werkt ze samen met lokale kunstenaars aan een project met niet-begeleide minderjarigen in Ukkel.

Keith Haring, Jean-Michel Basquiat en zelfs René Magritte. Het zijn niet de minste kunstenaars, wier werken gereproduceerd worden op de planken van The Skateroom. Da’s geen verrassing. Charles-Antoine Bodson, de man in charge bij The Skateroom, was jaren de uitbater van de Elsense hedendaagse kunstgalerij Bodson Gallery.

Voor zijn bedrijf onderhoudt hij dan ook niet alleen contacten met de stichtingen van iconische - overleden - kunstenaars. Hij werkt ook nauw samen met hedendaags talent. Zo ontwierp Instagramfenomeen Jean Julien voor hen een reeks planken, en maakte Amerikaans topfotograaf Roger Ballen samen met de Zuid-Afrikaanse rapgroep Die Antwoord een serie ten voordele van skaters in Johannesburg.

Voor hun nieuwste project zoekt The Skateroom het wat dichter bij huis. Tot september mogen creatievelingen hun galerieruimte in de Van Eyckstraat, tussen de Louisalaan en de Vleurgatsesteenweg, gebruiken. Onder andere Vorstenaar Jean Luc Moerman en Cambre-alumnus Arnaud Kool leven zich uit op de planken.

De artiesten krijgen totale vrijheid. Ze ontwerpen er niet alleen hun unieke planken, maar palmen ook de ruimte zelf helemaal in. Zowat elke week van de zomer stelt een nieuwe kunstenaar, of kunstenaarsduo, zijn skateboards voor. Tijdens een gezellige apero in de galerie krijg je dan ook meteen een unieke blik in het universum van de artiest.

Door Brussel, voor Brussel

Met de opbrengst van The Skaterooms skateplanken worden steeds voor een deel ook sociale projecten gesteund, alles samen al voor bijna een half miljoen euro. Omdat skateboarden een laagdrempelige en sociale bezigheid is, kiest het bedrijf vooral voor projecten die een link met de sport hebben.

Zo stampten ze mee skateparken uit de grond in Irak en buitenwijken van Phnom Penh, maar daarnaast kochten ze met de hulp van liefdadigheidsorganisaties honderden skateboards voor minderbedeelde jongeren in Zuid-Afrika.

Voor het project met Brusselse kunstenaars wordt ook het sociale luik hier in de hoofdstad ingevuld. Samen met het Rode Kruis in Ukkel wil The Skateroom lessen geven aan niet-begeleide minderjarigen. Normaal schenkt de organisatie 25 procent van de opbrengst van een plank aan het goede doel, maar dit keer gaat de helft van de opbrengst naar het project.

Wie een fris deck nodig heeft om het Ursulinenpark of Byrrrh onveilig te maken, kan elke donderdag - behalve 1 en 15 augustus - terecht bij The Skateroom. Op 5 september is er een afsluitende overzichtstentoonstelling met alle kunstenaars.

BRUXSEL PROJECT 18/7 > 5/9, elke donderdag behalve 1 & 15/8, Van Eyckstraat 54, Brussel

Clara Bardiau in onze radiostudio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Ukkel, Expo, The Skateroom, skateboards, René Magritte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni