reeks

De leestip van Stefan Dixon: 'In ongenade'

Stefan Dixon Stefan Dixon
© Saskia Vanderstichele
| Singer-songwriter Stefan Dixon
© Saskia Vanderstichele
| Singer-songwriter Stefan Dixon

'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Via hun verhalen, dompelen de leesambassadeurs ons onder in de verschillende culturen en talen van de hoofdstad. Een zomer lang publiceert BRUZZ elke zaterdag één van die leestips. Vandaag: het lievelingsboek van Stefan Dixon, singer-songwriter uit Koekelberg.

boek in ongenade JM coetzee
© Cossee

Zijn keuze: In Ongenade van J.M. Coetzee (uitgeverij Cossee, 2011, 253 p, vertaling van Disgrace door Frans Van der Wiel en Joop Van Helmond)

Sterren komen, sterren gaan / Alleen Coetzee blijft bestaan?

“Voor mij is Coetzee een van Zuid-Afrika’s belangrijkste schrijvers. Iedereen zou àl zijn boeken moeten lezen, maar dit steekt erbovenuit. Ondanks dat het fictie is, geeft het de lezer een erg realistisch beeld van hoe het leven eraan toegaat in Zuid-Afrika buiten de grote steden.

De afgelopen 20 jaar (zo oud is het boek intussen), is er veel veranderd in de grote steden, meestal ten goede. Maar het is een enorm land, en zodra je in de periferie komt, zie je een heel ander plaatje. Plaatsen waar de tijd zo goed als stilgestaan heeft, waar mensen vergeten worden, waar nog altijd armoede heerst. Dat zijn de plaatsen waar zich zulke verhalen afspelen, en ze bestaan nog steeds.

Het boek is geen pretje, het bevat vrij- wel alle onaantrekkelijke, schokkende, gewelddadige en duistere aspecten die de mensheid in zich heeft. En toch… om een of andere reden kan je het boek niet wegleggen.”

Lees je voor het eerst / dan sla je een flater / trek het je niet aan / ga door want later / geniet je des te meer

“Toen ik jong was, las ik letterlijk geen enkel boek. Ik was slim genoeg om mijn weg door de taallessen te faken. Maar op m’n 16de moest ik wel, want het niveau van de les Afrikaans was plots een pak hoger. Op zeer korte tijd las ik Kringe in ’n bos van Dalene Matthee. Dat was zo’n intense ervaring dat ik nog steeds enkele beelden van dat boek in m’n hoofd heb, tot op de dag van vandaag. Na dat boek werd lezen een bijna dagelijkse gewoonte.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.

in samenwerking muntpunt bib

1 Stad, 19 Boeken (2019)

19 Brusselse leesambassadeurs stellen je aan de hand van hun lievelingsboek hun taal en cultuur voor. BRUZZ laat 8 van hen aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?