1666 ADAM Meurop-Booklet-1963-Collection-Nicolas-Anthoine

1666 ADAM Meurop-Booklet-1963-Collection-Nicolas-Anthoine

Review
Score: 3 op 5

'Spaces - Interior Design Evolution' in ADAM: veel design is écht tijdloos

Michaël Bellon
© BRUZZ
13/06/2019

Met Spaces vertelt het designmuseum ADAM op een snelle en snedige, maar geenszins oppervlakkige manier de evolutie van meer dan een eeuw interieurdesign en interieurarchitectuur in Brussel en België.

We moeten hier meteen bij zeggen dat het design van de tentoonstelling zelf niet zo gesofisticeerd is als de vele aantrekkelijke en nostalgische decors die er middels de affiches, ontwerptekeningen, interieurtijdschriften en reclamebrochures getoonde worden. Curator Benjamin Stoz ging voor de look van een interieurwerf, waardoor verschillende gyprocwanden in de expositieruimte niet eens beschilderd zijn. Dat stoort niet echt, maar het lijkt toch niet meer dan een handigheidje om van de nood een deugd te maken.

Gelukkig zijn er opnieuw een hele reeks authentieke meubelstukken te zien. Uit de eigen collectie, die van het CIVA, Design Museum Gent, Museum Van Buuren, de Koning Boudewijnstichting, het Musée des Arts Décoratifs in Parijs en het Centre Pompidou.

U mag niet gaan zitten op, maar wel kijken naar stoelen van Marcel­-Louis Baugniet, Huib Hoste, Marcel Breuer en Alvar Aalto, en u mag zich buigen over het modulaire plastic dubbelbed van Marc Held of een oude zitzak van Gatti, Paolini & Teodoro uit 1968. De thematisch-chronologische reis die je maakt van de interieurs van de belle époque tot die van de Instagram-generatie wordt aldus behalve een inzichtelijke ook een esthetische aangelegenheid.

1666 ADAM Jules-Wabbes-Dining-room-of-an-appartement-in-Wezembeek-Oppem-1962-Collection-Jules-Wabbes

1666 ADAM Jules-Wabbes-Dining-room-of-an-appartement-in-Wezembeek-Oppem-1962-Collection-Jules-Wabbes

Vooral dankzij het archief van het CIVA is de expo erg Brussels getint en krijg je inkijk in heel wat interieurpaleisjes van de grootstad. Of het nu gaat om herenhuizen of lofts, of het nu gaat om ontwerpen van Alban Chambon of van Jules Wabbes. En kijk: al in het interbellum werden er geïntegreerde ontwerpen gemaakt voor kinderkamers. En ach ja: de interieurbiennale van Kortrijk bestaat al sinds 1966 en speelde dus een niet te onderschatten rol voor de import van tendensen uit het buitenland.

Wie de tentoonstelling bezoekt, zal moeten toegeven dat veel design écht tijdloos is, maar er ook aan herinnerd worden dat de hoogdagen van de zitkuil en gezinsbar-met-toog al een tijd achter ons liggen. Voor de liefhebbers zijn de gefilmde interviews met specialisten als Pablo Lhoas (decaan architectuur La Cambre Horta), decorateur Christophe Decarpentrie, interieurarchitecten Claire Bataille en Paul Ibens, en Michel Simon van de Brusselse interieurzaak Ligne een meerwaarde.

Spaces - Interior Design Evolution > 3/11, ADAM Brussel Design Museum

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Expo, ADAM

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni