Brusselaar Sven Tuytens schrijft boek over Spanjes verleden

© Lannoo

Met 'Las mamás belgas, Jonge Spanjestrijdsters uit de Lage Landen' is Spanjespecialist Sven Tuytens niet aan zijn proefstuk. Het boek ligt in de boekhandel, net nu Spanje opnieuw historische tijden beleeft.

Brusselaar Sven Tuytens is sinds 2010 Spanjecorrespondent voor de VRT in Madrid. Hij schreef ook verschillende artikels over de rol van de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog. “Als buitenlandcorrespondent moet je je inwerken in de geschiedenis van het land waar je verblijft,” zegt Tuytens. “In mijn geval betekent dat dat je je moet inwerken in de Spaanse Burgeroorlog. Zonder kennis van die burgeroorlog kan je niet begrijpen wat er vandaag gebeurt. Zo is het vandaag nog altijd moeilijk om over die periode te praten, omdat iedereen onmiddellijk positie inneemt. Het is ook fascinerend: er zijn toen 35.000 mensen uit heel de wereld naar Spanje getrokken om tegen Franco te vechten.”

Mamás
Nadat zijn documentaire Les Mamás Belgues bekroond werd met de Prijs van de beste documentaire 2016 op het Festival van Montaverner in Valencia, kon een boek niet uitblijven. Las mamás belgas, Jonge Spanje-strijdsters uit de Lage Landen ligt in de boekhandel. Het boek gaat over een groep Joodse migrantenvrouwen uit Antwerpen en Brussel, communisten, die naar Spanje trokken om tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) aan de zijde van de Spaanse republiek tegen Franco te vechten. Tuytens heeft met kinderen van de Antwerpse en Brusselse vrouwen kunnen spreken en met Spaanse vrouwen, die samen met de vrouwen in een ziekenhuis in Valencia gewerkt hebben.

Na de burgeroorlog keerden de vrouwen terug naar België, waarna sommigen in het verzet terechtkwamen en er een zware prijs voor betaalden. Sven Tuytens: “Sommigen eindigden in het Gestapohoofdkwartier aan de Louisalaan, waarna ze via de gevangenis van Sint-Gillis naar Ravenbrück gestuurd werden.”

Maar hoe moet het nu verder met Catalonië, dat misschien deze week de onafhankelijkheid uitroept? “Het is niet alleen een regio die verder wil. Het is een regio die een republiek wil stichten tegen het oude, koningsgezinde Spanje. Voor veel Catalanen leeft in het huidige Spanje het spook van Franco.”
Het is volgens Tuytens ook geen toeval dat Spanje geen extreemrechtse partij heeft, de conservatieve Partido Popular heeft een extreemrechtse vleugel: “Vandaag (maandag 9 oktober, red.) besteden verschillende Spaanse kranten aandacht aan de dreiging van Pablo Casado, de vicesecretaris van de Partido Popular. Casado dreigt ermee om de Catalaanse minister-president in de gevangenis te gooien zoals de president van de republiek Catalonië Companys in de jaren 1930. Je moet de historische lading van die woorden voor ogen houden: Companys werd in de gevangenis gegooid, gefolterd en doodgeschoten. Voor veel Catalanen zegt dat alles.”

Sven Tuytens zit vanavond live in de studio van BRUZZ-TV.
Las mamás belgas
Jonge Spanjestrijdsters uit de Lage Landen
Sven Tuytens, 320 pagina’s, uitgegeven bij Lannoo, 24,99 euro.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Fietsersbond: 'Er zit een systeemfout in het Brussels verkeer'
  • Miljoenen voor openbare ruimte rond Zuidstation
  • Langspeelfilm van Patrick Van Antwerpen opnieuw uitgebracht
  • Lees online
deze week
  • Kaat Beels & Nathalie Basteyns: 'Niet iedereen wil Star Wars zien'
  • Melanie De Biasio: Jamais à bout de souffle
  • The Van Jets: The rock quartet releases the beast
  • Lees online
Neem een abonnement
Lees ook