Geert Van Istendael schrijft misdaadroman (en verlaat Brussel)

© Saskia Vanderstichele

Het lijk in de boomgaard, zo heet de nieuwe roman van Geert Van Istendael. De schrijver levert daarmee voor het eerst een misdaadroman af. De auteur van Arm Brussel verhuist ook uit Brussel naar Sint-Joris-Weert.

“Ik lees al 50 jaar misdaadromans”, zegt Van Istendael aan BRUZZ. “Al heel lang Simenon, maar nu bijvoorbeeld ook de Duitse Juli Zeh. Zo vreemd is het dus niet dat ik me aan het genre waag.”

Het lijk in de boomgaard vertelt het verhaal van het onderzoek naar de moord op een rijke man, die wordt teruggevonden in het lieflijke Neerpede. Voor de hoofdrollen castte Van Istendael onder meer een kettingrokende zwaarlijvige commissaris en zijn Turkse operaminnende rechterhand.   

Het verhaal is gesitueerd voor de aanslagen van Parijs en Brussel. “Je voelt de dreiging een beetje, maar het wordt nooit expliciet”, vertelt Van Istendael.

Afscheidscadeautje
Het boek is – zo staat het er letterlijk – ‘een afscheidscadeautje’ voor zijn geliefde Brussel.

“We verhuizen eind dit jaar naar Sint-Joris-Weert, onder Leuven en vlakbij de taalgrens. Mijn vrouw wil al heel lang in een echt dorp op het platteland wonen. Eigenlijk zoeken we al 10 jaar naar iets en dat hebben we nu gevonden. Met onzin als vervuiling of veiligheidsproblemen heeft de keuze niets te maken.”

Van Istendael knipt de band met Brussel overigens niet helemaal door. “Een van de criteria was de nabijheid van een treinstation, zodat ik bijvoorbeeld snel in Brussel kan staan.”

De roman wordt uitgegeven bij Houtekiet en wordt donderdag voorgesteld.

© Houtekiet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Max Pinckers: Post-Truth

literature 1518244707
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement