review

Café: Excelsior

© Saskia-Vanderstichele
Onze score

In Jette gaat een klein, sfeervol volkscafé koppig in tegen trends. Excelsior is een levendig en gezellig adres en een waar rustpunt in de stad.

Excelsior, gelegen op het Kardinaal Mercierplein, lijkt wel een dorpsbistro. Niet helemaal verwonderlijk, aangezien Brussel op deze plek flirt met het platteland. Dit eenvoudige café lijkt te stammen uit een vervlogen tijd, en het vergulde raamwerk van de nabije gemeente­bibliotheek versterkt dat gevoel. Je zou je voor minder in de jaren 50 wanen.

‘Excelsius’ betekent ‘voornaam’ in het Latijn. Daar ‘excelsior’ het superlatief is van dat woord, kunnen we de naam van deze plek vertalen als ‘de voornaamste’ of ‘de beste’. Die omschrijving past deze bistro als gegoten, want Excelsior heeft meer dan één pijl op zijn boog. Bovenal appreciëren we het huiselijke aspect.

Excelsior wordt geflankeerd door twee parochiezalen en ontvangt mensen van alle leeftijden, van scoutsgroepen tot de Koninklijke Filharmonie van Jette, die er elke donderdag repeteert. Ook de muzikale ambiance overtuigt. Uitbater Mathieu, een echte muziekfan, laat de jaren 80 en 90 door de luidsprekers schallen. Hij organiseert ook dj-avonden, swingfeesten (jaren 20 tot 50) in samenwerking met de Record Memory Club, en punkoptredens.

Ook de bierkaart mag er zijn. Die is heerlijk hedendaags, met evenveel producten van Brusselse microbrouwerijen – Brasserie de la Senne, En Stoemelings, Brussels Beer Project, Brasserie de l’Ermitage, … – als trappisten en speciaalbieren – Dochter van de Korenaar, De Ranke, Tartaruga… Een topassortiment dat je kunt ontdekken tijdens de ‘Beers and love’-avonden.

En dan mogen we niet vergeten het decor te vernoemen: dat van een echte Brusselse stamkroeg, met rustiek meubilair en een toog uit hout en beton. Het café heeft als decor gediend voor meer dan één film; de recentste zijn Kursk (2017), met Matthias Schoenaerts en Colin Firth, en Un petit boulot (2015) met Romain Duris en Michel Blanc. Om al deze redenen, en om zijn sympathieke ontvangst, is Excelsior een plek waar je steeds weer terugkomt.

ma/lu/Mo: 16.00 > 24.00
di/ma/Tu > do/je/Th: 16.00 > 01.00
vr/ve/Fr > za/sa/Sa: 16.00 > 03.00

0496 03 52 43
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Les Nuits: Le Motel tend l'oreille à Veence Hanao 
  • Belgian Rules. De nationale hymne volgens Andrew James Van Ostade
  • Illa J: J Dilla's younger brother finds his own voice
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
Neem een abonnement