© PhotoNews

Koninklijke Muntschouwburg weerlegt kritiek van Rekenhof over financiële situatie

© Belga
20/06/2019

De begroting van de Koninklijke Muntschouwburg is in evenwicht en zal dat ook de komende jaren blijven. Dat zegt de Munt in een reactie op een kritische nota van het Rekenhof, waarin de cultuurtempel wordt opgeroepen een structurele oplossing te zoeken voor de aanhoudende tekorten. Volgens de Muntschouwburg zijn de oorzaken voor het tekort van 2018 eenmalig.

De financiële situatie van de Koninklijke Muntschouwburg blijft precair, vindt het Rekenhof. De cultuurtempel sloot zijn begroting van 2018 af met een tekort van meer dan 5 miljoen euro, en kampt volgens het Hof al decennia met een "precaire liquiditeitsituatie".

Bovendien zou het operahuis een beroep doen op een "onorthodoxe vorm" van kortetermijnfinanciering door de betaling van bedrijfsvoorheffing uit te stellen. Het Rekenhof raadt de Muntschouwburg aan "een structurele oplossing te zoeken voor de aanhoudende tekorten, die nog dreigen op te lopen door de toename van de uitgaven voor aanvullende pensioenen".

Tekort van 5 miljoen

De Koninklijke Muntschouwburg wil donderdag een en ander weerleggen. De cultuurtempel heeft in 2018 grote boekhoudkundige wijzigingen doorgevoerd, klinkt het, en die hebben een "aanzienlijke impact gehad op het begrotingsevenwicht van 2018".

De begroting sloot inderdaad af op een tekort van iets meer dan 5 miljoen euro, maar daarvoor is een verzoek tot afwijking ingediend bij de minister van Begroting, die dat ook heeft toegestaan, zegt De Munt. Het gaat onder meer om een andere manier van boeking voor de lonen, een boeking van de provisie voor vakantiegeld en het overzetten van de betaalde voorschotten voor een abonnement voor opvoeringen in 2019 naar het boekjaar 2019 - samen goed voor 5.050.000 euro.

'Eenmalig'

De Muntschouwburg benadrukt dat de oorzaken van het tekort voor 2018 eenmalig zijn. "Bevond de Munt zich de laatste jaren, door renovatiewerken en kosten verbonden aan een extra-murosprogrammering, financieel in een situatie van tekort, dan is dit vandaag niet langer het geval. De begroting van het theater is in evenwicht en zal dat in de komende jaren ook blijven. Dit verschilt van de boekhouding, die langer de gevolgen draagt van opgebouwde deficieten uit het verleden en budgettaire discrepanties gelinkt aan de exploitatie per seizoen."

Het operahuis kon in 2018 rekenen op een federale dotatie van 35 miljoen euro. Daarbij kwamen nog dotaties van de Nationale Loterij, de EU en de Brusselse overheden, samen goed voor bijna 2 miljoen euro. Andere inkomsten komen uit ticketverkoop, sponsoring en de tax shelter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, koninklijke muntschouwburg, Rekenhof

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni