Oprichter Théâtre 140 krijgt straat(je) in Schaarbeek

Jo Dekmine, icoon in het Schaarbeekse en het Brusselse culturele wereldje, krijgt twee jaar na zijn dood een straat naar zich vernoemd. Symbolisch gaat het om de 'passage' die naar zijn theater leidt.

Dekmine was een van de belangrijkste trekkers voor het Schaarbeekse culturele leven. Naast Le 140 stond de man ook aan de wieg van danszaal Les Halles en cabaret L'os à Moelle. Hij stond bekend als erg vooruitstrevend en gaf jong talent een podium in zijn Théâtre 140. Onder andere Philip Catherine, Serge Gainsbourg en Pink Floyd stonden er al vroeg in hun carrière op de planken.

Het is dan ook niet toevallig dat net het steegje dat het theater met de Eugène Plaskylaan verbindt, nu de naam 'Jo Dekmine-doorgang' draagt. In het Frans klinkt dat zelfs nog symbolischer. Dekmine was erop gebrand zijn ervaring in het culturele veld aan een volgende generatie door te geven en zo krijgt de 'Passage Jo Dekmine' nog een extra betekenis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?