De Brusselse Urban Fishing-scène in beeld

© Antoine DBF

De Brusselse straatfotograaf Antoine De Bellefroid ging een jaar lang op pad met een Brusselse crew urban fishers. Want ja, ook in het kanaal kan je vissen, en dat is zelfs cool.

“Wist ik veel dat er in de kanaalomgeving gevist werd, laat staan door jongeren.” vertelt Antoine. “Toen een van m’n collega’s vertelde dat hij regelmatig in de stad ging vissen, kon ik het eigenlijk nauwelijks geloven.”

Toch was de jonge Brusselse fotograaf meteen gefascineerd door de scene. “De volgende week ben ik meteen meegegaan. De sfeer was er fantastisch. Die dag heb ik meteen m’n eerste foto’s gemaakt en ik probeer sindsdien zo veel mogelijk mee te gaan.”

Vissers en vissen in stijgende lijn

Ondertussen volgt Antoine de crew al meer dan een jaar, en is er een volledige fotoreeks uit gegroeid, die de Brusselse Urban Fishing-scène vastlegt. Niet alleen de - ook in Brussel volstrekt legale - sport is aan een opmars bezig, maar ook het visbestand in de Brusselse viszones doet het redelijk. Bij de laatste tellingen in 2016 werden 15 vissoorten gevangen. Tien jaar geleden waren dat er nog maar 9.

Toch zal je de vangst van de urban fishers niet meteen bij de visboer terugvinden. Maar daar draait het ook niet om. Urban Fishers hebben een strikte no kill policy. Ze noteren enkel de soort, grootte en het gewicht van de vissen en werpen ze daarna ongehavend terug. Die gegevens spelen ze vaak nog eens door aan Leefmilieu Brussel, zodat zij op hun beurt weer een beter zicht hebben op het Brusselse visbestand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?