10 hotspots voor wie de Brusselse gayscene wil ontdekken

Tim Devriese
09/05/2018

| Café Le Belgica

Tien tips voor wie de Brusselse gayscene wil ontdekken.

Le Belgica

Een begrip op de Kolenmarkt. Probeer de onbegrijpelijk grote buste van Leopold II even te negeren, en kijk liever naar de rest van de nostalgisch Belgische inrichting. Of luister naar de dj’s, die er van donderdag tot en met zondag draaien. En wanneer de zon schijnt, verandert de Kolenmarkt in één groot staand openluchtterras.

Le Belgica

| Café Le Belgica

Macho Sauna

De sauna, ook op de Kolenmarkt, is opgericht in 1982 door een ULB-professor Internationaal Recht en zijn lief. Het was een veilige en intieme plek voor homo’s om hun seksualiteit te beleven. Het grote badhuis was vroeger een stadskanker, maar is intussen een opgekalefaterde en populaire bestemming voor jong en oud.

Macho Sauna

| Macho Sauna.

Waar Verlaine Rimbaud neerschoot

Brussel was ooit de hoofdstad van de vrijbuiters. Vooral uit Frankrijk sijpelden vrijdenkers naar België om er vrij te schrijven en te leven. De dichter Paul Verlaine verkaste even naar Brussel om er samen te zijn met zijn lief, de veel jongere Arthur Rimbaud. De relatie liep spaak en Verlaine schoot Rimbaud in de arm in de Brouwersstraat, vlak bij de Kolenmarkt. Toeval?

Paul Verlaine en Arthur Rimbaud

| Paul Verlaine en Arthur Rimbaud.

Le Fontainas

De bar op de hoek van het Olivetenhof en de Kolenmarkt staat bekend voor zijn kunstig cliënteel, turkoois-en-roze interieur, dodelijke cocktails en aparte muziek - klassieke muziek ft. beats ft. Arabische muziek ft. Frans chanson. De populaire lunch- en koffieplek verandert van een relaxte bar overdag in een zinderend café ‘s avonds en ’s nachts.

Fontainas

| Le Fontainas.

Boris Boy

De fetisjwinkel Boris Boy bezette tot voor kort een klein handelspand op de Zuidstraat. Je vond er alles van seksspeeltjes tot lederen outfits. De winkel is enkele maanden geleden gevoelig uitgebreid. Waar vroeger een tweedehands boekenwinkel zat, prijkt nu Manneken Pis in een lederen harnasje. De zaken gaan duidelijk goed in de Zuidstraat.

Boris Boy

| Boris Boy

Stammbar

Nadat de Duquesnoy in de gelijknamige straat bij het Centraal Station de deuren had gesloten, lag er een gat in de markt. De uitbaters van Stammbar, een cruisingclub annex café, sprongen erin en openden hun bar in 2014. Sindsdien is de plek een populaire afterclub. Alleen voor mannen.

Stammbar

| Stammbar.

Mothers & Daughters

Ondanks de lichte weelde aan homobars, was er geen enkel alternatief voor lesbiennes. Dat was buiten een actieve groep vrouwen gerekend. Onder anderen de Nederlandse Jessica Gysel verzamelde fondsen en kreeg het voor elkaar om een verlaten pand aan de Vismarkt om te toveren tot een (tijdelijke) lesbiennebar. Eindelijk!

Mothers and Daughters

| Mothers & Daughters op de Vismarkt.

RoSa

Het kenniscentrum over gender, RoSa, huist in de Zennestraat. Daar documenteert, archiveert en onderzoekt de vzw gender, ofte de sociale ideeën, verwachtingen en normen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid. Er is ook een bibliotheek, met een rijk archief aan (feministische) literatuur over het genre.

Rosa

| RoSa

Cabaret

Het drag-cabaret van Chez Maman in de Lievevrouwbroersstraat, een zijstraat van de Kolenmarkt, is nog steeds een begrip tijdens het weekend. Met dragqueens die Franse chansons brengen op de toog. Maar er is ook een maandelijkse dragavond in bar Benelux en een nieuw dragcabaret: Cabaret Mademoiselle, op de Kolenmarkt vlak bij de Lombardstraat.

Cabaret Chez Maman

| Cabaret Chez Maman

La Réserve

Verstopt achter de Sint-Niklaaskerk ligt een bruine kroeg met glas-in-loodraampjes. De gaybar op de Korte Boterstraat is vooral een stamcafé voor de grijzere homoman, maar de playlist blaast vrolijk jeugdige pop door de luidsprekers. Ga vooral tijdens de feestdagen kijken. Dan verandert het plafond in een grote kitscherige explosie van feestelijkheid.

La Réserve, Korte Boterstraat

| La Réserve, Korte Boterstraat.

Homo's (s)maken de stad

Het is een huizenhoog cliché: de gay maakt de stad. In 2002 schreef de Amerikaanse socioloog Richard Florida ‘The Rise of the Creative Class’, waarin hij een duidelijke link zag tussen een hoog percentage homo’s in een stadswijk en de herwaardering van die wijk. Homo’s als kanaries voor stadsvernieuwing? Best mogelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Resto & Bar, Belgian Pride, Pride, homo, holebi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni