Brusselaar dingt mee naar titel van beste sommelier wereldwijd

© Alice Bown
| Antoine Lehebel strijdt voor de titel van beste sommelier ter wereld

Antoine Lehebel van sterrenrestaurant BonBon mocht zich al beste sommelier van België noemen. Maar in maart zal de wijnkenner in Antwerpen ook nog eens strijden om de titel van beste sommelier van de wereld.

Het allereerste wereldkampioenschap wijn serveren werd in 1969 in ons eigenste Brussel georganiseerd. Na decennia van exotische omzwervingen strijkt de competitie 'Best Sommelier of the World' opnieuw neer in België, dit keer in Antwerpen. Voor ons land dingt Brusselaar Antoine Lehebel mee naar de wereldtitel.

Op zijn 36ste heeft Lehebel er al een indrukwekkend parcours opzitten. Hij was sommelier bij sterrenrestaurants in Groot-Brittannië en Frankrijk, en bij Villa Lorraine in Ukkel. Sinds mei dit jaar werkt hij bij BonBon in Sint-Pieters-Woluwe, dat twee sterren kreeg en een bijna perfecte Gault&Millau-score.

Wijnbars

In 2014 werd Antoine Lehebel verkozen tot beste sommelier van België. Twee jaar later deed hij een eerste gooi naar de wereldtitel in Argentinië, hij werd toen 20ste.

Voor Lehebel is zijn vak meer dan wijnkennis alleen. “Sommelier zijn leer je op restaurant, maar je kunt je niet ontdoen van het service-aspect dat ermee gepaard gaat. Het is een beroep dat constant evolueert. Een sommelier vinden we in de toekomst niet enkel in sterrenrestaurants maar in alle soorten horecazaken, zoals wijnbars.”

De 50ste editie van de competitie 'Best Sommelier of the World' vindt plaats van 11 tot 15 maart 2019. Initiatiefnemer is de Association de la Sommellerie Internationale, die de competitie iedere drie jaar organiseert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?