review

'Coquum': beloofd is beloofd

© Saskia Vanderstichele

Het nogal rustige Sint-Pieters-Woluwe ontvangt een nieuwe eetplek die bomvol mooie beloftes zit. Coquum is er eentje om in de gaten te houden.

De Bosstraat, een nogal bourgeois en ingetogen verkeersader, heeft enkele weken geleden een klein en geestig restaurant verwelkomd. In de eerste plaats is het de inrichting van Coquum die verleidt. De langwerpige ruimte bestaat uit houten meubels die hier en daar worden geaccentueerd door kleine sierdetails (mooie kussens, synthetische dierenhuiden…). De indruk die hier overheerst, is die van een gezellige, warme plek.

De kaart oogt droger, met drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts. ’s Avonds kan je zelf een keuze maken uit de voorgestelde gerechten, zoals wij hebben gedaan, of je wagen aan het degustatiemenu van vier gangen (€59). Voor 25 euro krijg je daar ook een selectie aangepaste wijnen bij.

Onze keuze opende met een voorgerecht met een veelbelovende naam: ‘Comme un Vitello tonnato, brocolis’ (€19) heeft ons ronduit verbluft. Je proeft dat er een chef achter zit die zeker is van zichzelf en weet waar de harmonieën tussen de ingrediënten zitten.

Het gerecht biedt een explosie van smaken met centraal een kalfslapje dat ondanks zijn dikte verrukkelijk is. De krachtige tonijnsaus deed het vlees perfect uitkomen. Het geheel liep over van groenten, met rauwe broccoli, die een mooie bitterheid met zich meebracht, en kappertjes. De smaak werd nog eens versterkt met jonge scheuten en perfect geroosterde pindanoten. Een geslaagde compositie die het smakenpalet op reis stuurt.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de kok al in de potten roerde bij Le Chalet de la Forêt en Le Monde est Petit vooraleer hij zijn eigen plek opende. Het hoofdgerecht bevestigde zijn overduidelijke talent: de hummus met linzen (€25) bleek een originele en creatieve groentebereiding die mooi harmonieerde met een lauwe salade van bieten. Een emulsie van tandoorikruiden gaf het geheel een exotische toets. Een ware lekkernij.

Het verdict? Je eet hier niet goedkoop, maar de prijs is gerechtvaardigd als je de kwaliteit van de producten in overweging neemt en de aanwezigheid van een heel eigen gastronomische signatuur. Opmerkelijk is ook de wijn- en bierkaart, die een erg mooie selectie aanreikt: Cantillon, een riesling van het domein Zusslin (€8 per glas), Vieux Télégraphe… Eén mankementje misschien: de bediening, die weliswaar een brede glimlach droeg, maar aan precisie zou kunnen winnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?