review

Luca: tweede keer, goede keer

© Saskia Vanderstichele
| Luca (Ukkel)
Onze score

Het prachtig ogende Luca wist ons bij zijn debuut een klein jaar geleden niet te overtuigen. Maar de tijd heeft niet stilgestaan en op culinair vlak heeft dit adresje een versnelling hoger geschakeld.

Vervelend aan het beroep van een restaurantcriticus is dat we het werk van een hele ploeg beoordelen op een specifiek moment. Is het etablissement voorts vlekkeloos? Jammer, want wat voor ons belangrijk is, is de waarheid van het moment waarop wij de maaltijd nuttigen. Zo verging het ook Luca toen we er afgelopen zomer langsgingen: de maaltijd was onnauwkeurig en kon ons daardoor niet bekoren.

Opgelet: we scheppen geen plezier in zo’n oordeel. We waren teleurgesteld en dat hebben we opgeschreven. Maar wat waren we blij om bij een tweede test te kunnen vaststellen dat niets aan dit adresje vandaag dat eerdere oordeel bekrachtigt. Misschien is het een bewijs dat kritiek helpt om vooruit te gaan.

Bij onze aankomst om 13.50 uur zagen we niet de minste irritatie bij de ontvangst, en dat appreciëren we erg. Integendeel, het personeel straalde ware warmte uit. Op het vlak van het decor was er niets veranderd, en dat is des te beter. De mooie toog lijkt op die van een Italiaanse kruidenier, de charmante, transparante kelder toont flesjes van over de Alpen, en de zaal is elegant met zijn gladde beton, uitgekiende meubilair, grote raam en monochroom zwart... De formele grammatica slaat de spijker op de kop.

Veranderd voorbeeldig

En de keuken? Daar is zowat alles veranderd, en dat proeven we al bij het voorgerecht: de vitello tonnato (€15). De tonijnsaus is perfect in balans, met gefermenteerde uitjes, een halve radijs, krokante schilfers parmezaan en een paar blaadjes van een gepeperde Japanse groente. De gedroomde opener.

Het hoofdgerecht is voorbeeldig: taglioni met zwarte Norcia-truffel (€28). De pasta, geserveerd met parmezaan, olijfolie en boter, versmelt perfect met de truffel uit Umbrië. De chef heeft een peperachtige smaak toegevoegd – sansho? szechuanpeper? – die de smaakpapillen de zweep geeft. Alles klopt hieraan, ook de cuisson van de pasta en de ideale serveertemperatuur.

In een ideale wereld zou alles perfect zijn, maar we willen er toch op wijzen dat de zaal wat aan de frisse kant was. Dat is zeker te wijten aan het grote raam, dat tegelijk zorgt voor een heilzame hoeveelheid licht. Het licht van de verlossing?

> Luca. Generaal Mac Arthurstraat 3-5. Ukkel

di > do: 12 - 14.30 & 19 - 22.30
vr > za: 12 > 14.30 & 19 > 23
zo: 10 > 17

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?