Molenbeek zoekt creatieve horeca-ondernemer voor Gemeenteplein

© Growfunding
| Brassart kwam op gang dankzij een growfunding, een soort fondsenwerving.

Het Molenbeeks schepencollege heeft grootse plannen voor het gebouw waarin nu het tijdelijke café Brass’art is gevestigd. Tweehonderd vierkante meter wordt beschikbaar voor een horeca-uitbater die ook culturele evenementen organiseert. Nog een vereiste: hij of zij moet alcohol schenken.  

Anderhalf jaar lang bood het pop-upcafé Brass'art met  lezingen, optredens en bier van Brusselse brouwerijen een vernieuwend aanbod op het Molenbeekse Gemeenteplein. Opgericht in de moeilijke periode na de aanslagen, wilde het thee- en bierdrinkende Molenbekenaren samenbrengen. In januari besliste het schepencollege het tijdelijke contract met 9 maanden te verlengen tot oktober.

Ook nadat dat contract afloopt, wil het college de combinatie van een cultureel programma met horeca verzekeren. “Molenbeek heeft het nodig om te emanciperen op cultureel vlak,” zegt schepen van Gemeentelijke Eigendommen Karim Majoros (Ecolo). “We kunnen extra evenementen waar Molenbekenaren elkaar tegenkomen, goed gebruiken. Waar kan dat beter dan op het mooiste plein ter wereld?”

Het pand is, naast het gemeentehuis, het enige gebouw op het Gemeenteplein dat in het bezit van gemeente is. "We moeten er alles uithalen wat erin zit," zegt Majoros. De muren met de aanpalende handelszaak, waar nu de expositieruimte van Brass’art is, worden doorgebroken. Ook de eerste verdieping wordt beschikbaar, net als de kelder, die bijvoorbeeld als keuken kan worden gebruikt. In totaal komt er tweehonderd vierkante meter vrij. De uitbater mag ook rekenen op de tuin aan de achterkant van het gebouw, net als op het terras op het Gemeenteplein. Het college stemde maandag in met de verbouwingen. De projectoproep verschijnt vrijdag op de website van de gemeente.

brassart
Brass'art organiseert regelmatig lezingen of optredens.

Verbouwingen

Het doorbreken van de muren, beschikbaar maken van de eerste verdieping en opnieuw installeren van gas, water en licht gebeurt op kosten van de gemeente, die er 450.000 euro voor uittrekt. In november starten de werken. De inrichting van het interieur moet de nieuwe uitbater voor zijn rekening nemen, die er vanaf juli 2019 mee aan de slag kan en tenminste 9 jaar kan blijven. Duurzame verbeteringen aan het pand kunnen in mindering worden gebracht van de huurprijs, zegt de schepen nog.

De schepen nodigt ook huidige uitbater Brass’art uit om zich kandidaat te stellen. Het college zoekt een ondernemer die een sociaal-culture invulling kan blijven garanderen en variatie biedt ten opzichte van de andere horeca op het plein. “We zoeken expliciet naar een uitbater die ook alcohol serveert,” zegt Marjoros. “Dit om het Molenbeeks publiek samen te brengen.”  Ook wordt gekeken naar de professionele ervaring van de kandidaat, en gezocht naar iemand wiens architecturale ontwerp aansluit bij de wensen van het college. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?