R1429 Via Balbi

De adressen gewijd aan de Italiaanse eetcultuur volgen elkaar op... maar zonder op elkaar te lijken. Alsof de Brusselse Italianen onderling zijn overeengekomen om elk om beurt de streek te promoten waaruit ze afkomstig zijn. Ligurië is de recentste uithoek van de Italiaanse laars om van die promotie te profiteren, middels een plek die zeker een omweg waard is: Via Balbi.

Van bij het binnenkomen verrast de plek. In de hoge ruimte zou je eerder een klimmuur verwachten dan een restaurant. Maar dat is geen bezwaar: de mensen achter het project schikken zich erin door een concept voor te stellen dat het midden houdt tussen een zelfbedieningszaak en een neokantine. Nadat je een drankje en eventueel een dessert – tiramisu, torta della nonna… – uit de koeltogen hebt gehaald, geef je je bestelling door aan de toonbank.

Het aanbod is voorlopig – de plek is nog maar open sinds begin april – vrij beperkt, met pasta’s, salades en een uitstekende focaccia (€8). We maakten er ons niet druk over, om één eenvoudige en goede reden: het was overheerlijk! Om u daarvan te overtuigen, raden we u aan om net als ons de trofie – traditionele Ligurische pasta – met pesto (€10,50) uit te proberen. De bereiding was simpel, maar stond in schril contrast met wat wij in België plegen te serveren onder de noemer ‘pesto’. Hier vermengde de bereiding de befaamde basilicum van Pra’, Ligurische olijfolie, authentieke en beschermde Parmezaanse kaas en pecorino, onvergelijkbare biologische look van Vessalico, pijnboompitten van Pisa en grof zeezout.

Het resultaat van die streekwandeling? Een pesto die een unieke ronde romigheid vertoonde zonder de licht bittere, groene toetsen van de basilicum uit te wissen. Aan die hoge kwaliteit werd met aardappelkwartjes en bonen nog een lokaal Genuees accent toegevoegd. Om helemaal in de zevende hemel te raken, lieten we dit stukje zaligheid vergezellen door een glas witte Cinque Terre (€7), een klein wonder dat zich onderscheidde door een zilte toets.

open: di > vr: 8.30 > 20.30 + za: 11.30 > 20.30

0485 52 15 95

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni