1600 buls

Buls, een restaurant dat even eerlijk als broodnodig is, lijkt wel gemaakt om de barre condition humaine te verzachten. Een huisje vol geluk.

In een tijd waarin restaurants hun spieren laten rollen en elkaar opvolgen met de snelheid van het licht, laat dit adres in de Vootstraat zich savoureren als een eerste slok bier – een eenvoudig maar oprecht plezier.

Nog voor we binnenstappen, zijn we al gecharmeerd door dit etablissement, dat al sinds 1980 de tijd weerstaat in de persoon van eigenares Paulette Fautré – tegenwoordig zonder haar zus Odette.

Buls lijkt wat op een Britse cottage, en we zijn niet verbaasd om te horen dat deze oude boerderij stamt uit 1690. De vorige eigenaar, de oude mijnheer Buls – ‘den Buls’, zoals hij werd genoemd – woonde hier met zijn ezel voor dit een restaurant werd. Een dankbaar restaurant, want het behoud van de naam is een mooie geste, en zo hebben we het graag.

Grootmoeders huis

Bij zijn opening heette de plek een ‘gastentafel’ te zijn, en dat is dertig jaar later nog steeds het geval. Let op: een échte gastentafel, geen ‘concept’. In de praktijk wil dat zeggen dat je vrijwel altijd aanschuift bij mensen die je niet kent. Asociaal zijn is dus geen optie.

Het decor is eenvoudig: tafellakens met bloemmotief, houten stoelen, bakstenen muren – het lijkt wel grootmoeders huis. En net zoals bij oma kies je niet wat je eet. Er is één menu, dat elke dag verandert. In dezelfde geest is de bediening tot een minimum herleid: je neemt zelf je bestek, en het voorgerecht en de soep schep je zelf op.

Plakjes geblancheerde kool

De dag waarop wij hier kwamen eten, kozen we voor een formule voorgerecht-hoofd­gerecht (€17). Alles wordt hier de ochtend zelf bereid, met seizoensproducten. Wij degusteerden een soep van peterseliewortel, een balsemende, heerlijk warme bereiding met een lichte hazelnootsmaak.

Dan kwam het hoofdgerecht, een flinke portie gehakt Parmentier. De vele ajuinen versterkten de smaak van het vlees, terwijl de puree plakjes geblancheerde kool verhulde. Om het geheel nog beter te maken, kregen we er nog enkele verse blaadjes tuinkers en een coulis van rode peper bij, een stukje zomer dat waarschijnlijk in een bokaal werd bewaard.

Kortom: een perfecte maaltijd, ook dankzij de ontvangst en het talent van de jongelui die de sympathieke bazin bijstaan.

> Buls. rue Vootstraat 26, Sint-Lambrechts-Woluwe/Woluwe-Saint-Lambert, 02-770.11.32,
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 12 > 14.00 & za/sa/Sa 10 > 12.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Resto & Bar, Buls

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni