Resto: Chez Montaigne

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Als een feniks is Chez Montaigne herrezen uit de as van een nogal rustiek theesalon. Het contrast is indrukwekkend: de nieuwe plek, die tegelijkertijd salon gourmand, traiteur, delicatessenwinkel en restaurant wil zijn, toont zich radicaal hedendaags, in zwart en wit, met rode en zilverkleurige toetsen. 

De toog is mooi en sober en een muurschildering van de Brusselse kunstenaar Jean-Luc Moerman wordt weerspiegeld in een van zijn beroemde tatoeageportretten. Die perfecte inrichting doet het ergste vrezen: is Chez Montaigne niet weer een hinderlaag voor trendy lui? Gelukkig niet, want in de keuken houdt zich een echte kok op.

Het bewijs werd geleverd tijdens een voorbeeldige lunch die opende met een fantastische carpaccio (€14). Deze dooddoener van de hedendaagse keuken won hier opnieuw aan betekenis in een versie op basis van gerookt Holstein-rund. Dat verfijnde eersterangsvlees geserveerd op kamertemperatuur combineert een aangename geur met een smaak waaruit de typische koperen, koudmetalen toetsen van deze bereiding zijn verdwenen. Geniaal waren de reepjes selder die het geheel een groenteaccent meegaven en zo een overdadige vleessmaak counterden. Een huisgemaakte en beheerste tartufata, parmezaankrullen en pijnboompitten deden de rest.

Als hoofdgerecht kregen we een mooie hommage aan Japan voorgezet: een baars gebakken a la plancha (€24) en opgediend met een dashi, een bouillon waarin rapen, schorseneren, enoki-champignons en worteltjes met wat beginnend loof waren ondergedompeld. Verrukkelijk en met mooieseizoenstonen.

We sloten af met een klassieker van de Franse patisserie: een Paris-Brest (€8), die was zoals het hoort: geboterd en met een prima praliné. Een minpunt? Ja, de wijnkaart is wat de rode wijnen betreft iets te sterk Bordeaux-georiënteerd naar onze smaak…
 

open: di > za van 10 < 22.00 en zo van 10 < 19.00

02 345 65 23
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De nieuwe Nederlandstalige parlementsleden
  • Johan Leman: 'Het signaal van de kiezer is niet zo duidelijk als sommigen beweren'
  • Het nieuwe samenwonen: een balzaal, biljarttafel en een kookeiland van 7 meter
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • The Graduates: musicalsterren van morgen
  • Fête de la Musique: Yôkaï's voodoo jazz
  • Stéphane Mandelbaum: l'enfant maudit de l'art brut
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement