Resto: Les Potes en Toque

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Gastvrij, vriendelijk en ontspannen: Les Potes en Toque biedt warmte in Ganshoren. Geen wonder dat dit adresje dagelijks vele vaste klanten over de vloer krijgt. 

Soms kent het Brusselse weer geen genade. Geheel doorweekt duwen we de deur van Les Potes en Toque open. Het is al halftwee ’s middags en we hebben niet gereserveerd, dus we zijn een beetje ongerust wanneer we de ober vragen of er nog een plaatsje is. Het antwoord is als balsem op onze ziel: “Natuurlijk mijnheer, u hebt op de juiste deur geklopt.” Zo’n vriendelijkheid verwarmt het hart, want weinig restauranthouders zijn zo aanspreekbaar wanneer het einde van de shift nadert.

We gaan zitten en in een oogopslag verdwijnt elk gevoel van rampspoed als sneeuw voor de zon. De sfeer mist zijn doel niet in deze fermette uit 1602. Tussen de bakstenen en onder de dakbalken voelen we ons meteen thuis. Het decor is eerder rustiek, maar de open keuken en het eigentijdse meubilair bieden een slim, hedendaags tegenwicht. Gezien onze late aankomst en het aantal aanwezige tafelgasten verwachten we geen lunch meer voor 15,50 euro. We vergissen ons. De ober is formeel en zegt met een brede glimlach: “We hebben de laatste voor u bijgehouden.”

We kiezen voor de cordon bleu met archiducsaus en tagliatelle, gevolgd door een dessert. Het gerecht arriveert na een kwartiertje, dampend en met goed gekookte pasta. De archiducsaus heeft een prachtige textuur en ruim voldoende champignons. Ze vult de pasta perfect aan, maakt ze hartig, volgens ons met een scheutje alcohol – we gokken op cognac. Een beetje gehakte peterselie vrolijkt het geheel op. De cordon bleu heeft indrukwekkende afmetingen en meer dan genoeg kaas. Hij doet enigszins droog aan, maar gelukkig is dat geen onoverkomelijk probleem dankzij de saus die we erbij geserveerd krijgen. Voldaan beginnen we aan het dessert: ijs met chocolade en advocaat, die heerlijke likeur op basis van verse eieren. Supergoed. Het lijdt geen twijfel: Les Potes en Toque verdient zijn hondstrouwe cliënteel.

> adres: Kasteeldreef 71, Ganshoren, 02-428.37.37, www.lespotesentoque.be

open: 7/7, 12 > 14.00 & 19 > 22.00

02 428 37 37
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Wanneer de straat je tuin wordt: 'Een mens heeft natuur nodig'
  • Gudule: Brussel heeft een eigen wijn
  • Joost Vandecasteele: 'Mijn eigen boeken gooide ik weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Christine and the Queens: Queen C claims the throne
  • Back to the roots met Pauline Beugnies
  • Festival International des Brigittines
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement