Week van de Smaak: Activiteiten in Brussel

Tijdens de Week van de Smaak wordt er in Brussel behalve gegeten ook veel gepraat, want in het programma werden behoorlijk wat lezingen opgenomen.

De Boerinnenbond
Het Masereelfonds bijvoorbeeld organiseert een avond rond 'De kookboeken van de Boerinnenbond: hoe het koken in Vlaanderen totaal veranderde'. Het meest verkochte boek in Vlaanderen is in de loop van de verschillende edities immers radicaal veranderd (in vroegere edities durfde men wel eens gewoon te suggereren om een blik open te trekken en bij de maaltijd te voegen, nu gaat men bij de Boerinnenbond - nu KVLV - voor vers en gezond, hoofdstukken over 'de slacht' zijn verdwenen).

Niet alleen de eetgewoonten van de gemiddelde Vlaming zijn veranderd, ook zijn interessegebied is duidelijk verruimd: het Masereelfonds dat ooit een socialistisch stempel meedroeg, organiseert een avond over een op en top 'katholiek' kookboek: zoiets moet worden aangemoedigd!

:: De kookboeken van de Boerinnenbond: hoe het koken in Vlaanderen totaal veranderde - De Markten: 16.11.2006, 20.00, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel, 02-502.41.53.
Tickets: 6/7 euro


Lekker verleden
Er wordt ook veel gewandeld tijdens de Week van de Smaak, kwestie van overtollig gewicht ontstaan door overtollig voedselgebruik er weer af te krijgen. Onthaal en Promotie Brussel doet u het heft in eigen handen nemen met een 'doe-het-zelfwandeling'. Vanaf 17 november kan u op de website Broodje Brussel een wandeling downloaden die u langs merkwaardige restaurants, cafés en delicatessenzaken voert. Er is niet alleen aandacht voor de Brusselse specialiteiten, maar ook voor de vele exotische winkels.

Wordt u liever door anderen rondgeleid? Dan kan u bijvoorbeeld deelnemen aan de wandeling die Korei organiseert over gastronomie in het verleden, en de sporen die u daarvan nog terugvindt in het heden. Anno 2006 vertellen restaurants, cafés, straatnamen en gevels hun verhaal over historische eetgewoontes (met proevertjes!).

Zoetebekken kunnen met Polymnia mee, want deze gidsenvereniging neemt chocolade als leidraad voor een wandeling (eveneens met proevertjes). De VTB-VAB Brusselgidsen kozen als titel voor hun wandeling langs delicatessenzaken, hofleveranciers en exotische restaurants 'Lekker Brussel, stad om in te bijten' (ook hier met proevertjes).

:: Korei: 25.11.2006, 14.00, afspraak trappen van het Beursgebouw
Tickets: 12 euro
Reservaties: 02-380.22.09
:: Polymnia: 20.11.2006, 12.30, Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen
Tickets 3 euro
Info: 02-227.18.18 & reservaties: 0800.13.700

:: VTB-VAB: 19 en 23.11.2006, 13.30, Lokettenzaal Centraal Station
Tickets 6/7 euro
Reservaties: 03-224.10.52


Soet Brussel Suet
De Erfgoedcel Brussel richt zich ook tot de zoetekauwen. Jo Van Caenegem van de Academie voor Streekgebonden Gastronomie schetst in het Literair Salon van de Hoofdstedelijke Bibliotheek de herkomst van typisch Brusselse zoetigheden zoals pain à la greque, en de firma Dandoy demonstreert er hoe ze haar speculaas maakt. In de Kriekelaar in Schaarbeek houdt culinair journalist Nick Trachet, die de receptjes in deze Agenda verzorgde, een causerie over de herkomst en de ingrediënten van marsepein!

:: Literair Salon: 21.11.2006, 12.30, Koninginnestraat 23, 1000 Brussel - gratis
:: De Kriekelaar: 23.11.2006, 19.30, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek - gratis.
Info en reservaties: 02-208.02.32

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over