#ZomertipsInBrussel (1): bloggers over bier

© Maxine Libaers
| Hannah en Martijn van Beers 'n' Bites in Brussels.

Voor #ZomertipsInBrussel geven mensen die bloggen over Brussel vijf weken lang tips over wat je deze zomer allemaal kan doen in de stad. Beers 'n' Bites in Brussels bijt de spits af: Hannah en Martijn vertellen graag waar je in Brussel terecht kan voor een lekker biertje.

Martijn en Hannah begonnen ongeveer twee jaar geleden met de blog Beers 'n' Bites in Brussels. Intussen hebben ze al meer dan honderd plaatsen besproken waar je in Brussel terecht kan om te genieten van een lekker glas bier. "We zijn geen van beiden professioneel bezig met bier, maar de blog is een goed excuus om nieuwe dingen te leren kennen," zegt Martijn. Hij schrijft de teksten voor de blog, en zijn vriendin Hannah neemt de foto's.

BRUZZ vroeg hun vijf aanraders voor de zomer. "Wat onze vijf tips gemeenschappelijk hebben is dat ze geen bier serveren uit de grote brouwerijen, maar meer samenwerken met de 'kleinere' artisanale brouwerijen," aldus Martijn.

  • Moeder Lambic Original/Fontainas

Moeder Lambic Original in Sint-Gillis, en Moeder Lambic Fontainas in het centrum van de stad, met respectievelijk 30 en 40 taps, behoren tot de absolute favorieten van Beers 'n' Bites Brussels. "Als het gaat over lekkere bieren in Brussel, kan je niet om Moeder Lambic heen," zegt Martijn. Hij beschrijft eigenaar Jean Hummler als de aanstoker van de 'craftbeer-revolutie' in Brussel. Beide cafés serveren zowel bieren uit België als uit andere landen.

Moeder Lambic Fontainas
© Beers 'n' Bites Brussels
| Het terras bij Moeder Lambic Fontainas.

In Sint-Gillis kun je van alle bieren die ze op vat hebben, een fles laten vullen. Dat gebeurt zoals men het zou doen in een brouwerij, zo kun je het bier lang bewaren. Dat leuke extraatje is er in Moeder Lambic Fontainas nog niet. Zij hebben wel een groot terras, dat met de komst van de voetgangerszone enorm uitgebreid is.

De eigenaar van Moeder Lambic organiseert daarnaast ook het BXLBeerFest tijdens het laatste weekend van augustus.

Moeder Lambic Original
Rue de Savoiestraat 68
1060 Sint-Gillis

Moeder Lambic Fontainas
Place Fontainasplein 8
1000 Brussel

  • Le Barboteur - Biérothéque

Le Barboteur in Schaarbeek is een bierwinkel waar plaats gemaakt is voor mensen die graag ter plaatse iets willen drinken. Het café heeft maar vijf taps, maar heeft meerdere koelkasten vol bieren uit België en het buitenland.

Dynamo
© Beers 'n' Bites Brussels
| Het uitgebreide bieraanbod in Le Barboteur.

Ook heeft Le Barboteur een huisbier dat gemaakt wordt door de Brusselse brouwerij L'Ermitage. "Een brouwerij om in het oog te houden. Als je ergens een bier van die brouwerij op de kaart ziet staan, is dat altijd een goede keuze," zegt Martijn.

Het café organiseert ook geregeld een thema-avond waar dan een land of een brouwerij centraal staat.

Le Barboteur - Bièrothèque
Louis Bertrandlaan 23
1030 Schaarbeek

  • Dynamo – Bar de Soif

Dynamo
© Beers 'n' Bites Brussels
| De bierkaart in Dynamo.

Liefhebbers van Engelse bieren kunnen bij Dynamo in Sint-Gillis terecht. De eigenaar van de bar heeft heel wat tijd in Londen doorgebracht en heeft daar heel wat lokale brouwerijen leren kennen. Net als Le Barboteur organiseert Dynamo ook wel eens een thema-avond, vaak rond een niet voor de hand liggend land.

"Onlangs was het een avond rond bier uit Kroatië. Toen waren er ook veel Kroaten aanwezig, dat zorgt voor een leuke sfeer," aldus Martijn. Hier kan je een blikje laten vullen met het bier dat je lekker vindt, om mee naar huis te nemen of om op te drinken in het Park van Vorst, dichtbij de bar.

Dynamo - Bar de Soif
Alsembergsesteenweg 130
1060 Sint-Gillis

  • GIST

GIST
© Beers 'n' Bites Brussels
| In GIST wordt muziek gedraaid met vinylplaten.

GIST is het nieuwste café in deze lijst. In hun gevarieerde aanbod zitten veel Britse maar evenzeer Belgische bieren. De Brusselse brouwerijen Cantillon, De la Senne, L’Ermitage en No Science zijn allemaal vertegenwoordigd op de kaart. Het huisbier dat ze serveren wordt gebrouwen door No Science. Naast 16 gewone taps zijn er ook twee handpompen zoals in Britse pubs.

De eigenaars van GIST zijn niet enkel fervente bierliefhebbers, maar houden ook wel van een streepje muziek. In de bar wordt muziek gemaakt met vinyl uit een grote platenbak.

GIST
Oud Korenhuis 30
1000 Brussel

  • BrewDog Brussels

BrewDog
© Beers 'n' Bites Brussels
| BrewDog, recht tegenover het station Brussel Centraal.

In BrewDog Brussels, in het voormalige Sabena-gebouw aan het Centraal Station, vind je bieren die je nergens anders in het land vindt. Uit 40 taps serveert de bar de standaard BrewDog-bieren en wisselende gastbieren. "Het is een bar waar veel mensen voor het eerst kennismaken met het 'betere bier'," aldus Martijn.

In Groot-Brittannië heeft BrewDog een tweede brouwerij geopend (in totaal is het hun derde brouwerij, ze hebben er ook één in de Verenigde Staten) , speciaal voor zure bieren. De hoofdbrouwer heeft de bar hier in Brussel gekozen om deze bieren te lanceren. "BrewDog snapt de band tussen België en bier, en in het bijzonder zuur bier," vertelt Martijn.

Naast een groot aanbod aan bieren heeft BrewDog Brussels ook een groot terras.

BrewDog Brussels
Putterij 20
1000 Brussel

#ZomertipsInBrussel

Voor #ZomertipsInBrussel geven mensen die bloggen over Brussel vijf weken lang tips over wat je deze zomer allemaal kan doen in de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?