© Benjamin Tollet

Biloba Festival zoekt duurzame oplossingen voor concertsector

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
14/04/2011
Biloba Festival is niet zomaar het zoveelste nieuwe festival in Brussel. Hier ligt de focus op duurzaamheid. Bedoeling is zowel publiek, artiesten als organisatoren te sensibiliseren over de ecologische voetafdruk van concerten.

De naam Biloba komt van ginkgo biloba, een boom die al 250 miljoen jaar bestaat. "Het is de enige boom die Hiroshima heeft overleefd. Urbanisten houden van de boom om zijn grote capaciteit om vervuiling op te nemen. Er staan er onder meer in de Lombardstraat en de Brugmannlaan," zegt organisatrice Silvia Moreno, die de boom als symbool gekozen heeft van haar boekingskantoor Biloba Eco Music.

Het Biloba Festival vindt niet toevallig plaats in de Europese Week van de Duurzame Energie. Er treden groepen van haar kantoor op, onder wie de Mexicaanse Brusselaars Amalgama en de Brusselse Cubanen Cachito pa'Querer, en ook groepen van wie de boodschap dicht aanleunt bij het festival, met als topper op vrijdagavond de opkomende Brusselse reggaeband Jupiter & Ma Shi Faï.

Tussendoor kunnen festivalgangers terecht in het salon voor onder meer info over het composteren en sorteren van afval of een tentoonstelling over de millenniumdoelstellingen.

Echt vernieuwend aan dit festival is dat er een ontmoeting tussen professionals van de muzieksector plaatsvindt. "We hebben de directeurs van alle concertzalen in België uitgenodigd. Sprekers zijn onder meer Bernard Walschaerts, verantwoordelijke leefmilieu van de Muntschouwburg, en Nikol Wellens van het Vlaams Theaterinstituut (VTI), erg vooruitstrevend wat betreft duurzaamheid in theater. We willen een koepel oprichten van organisaties die werken rond duurzaamheid."

De professionals kunnen misschien inspiratie opdoen in het Charter voor Duurzame Ontwikkeling van Evenementen, een uitgave van het Brussels Gewest dat tijdens het seminarie voorgesteld wordt.

Het Biloba Festival geeft uiteraard het goede voorbeeld: je eet er enkel slowfood (het omgekeerde van fastfood), de traiteur levert lokale seizoensproducten, de limonade is bio en het drukwerk komt van De Duurzame Drukker uit Sint-Amands, een pionier in het duurzaam printen.

Zowel bij concertorganisatoren als bij festivals is er steeds meer bereidheid om te investeren in duurzaamheid. Maar het is volgens Moreno - onder andere - bij de sponsors dat het schoentje wringt. "De grote leveranciers van frisdranken en de brouwerijen leggen hun wil op. Daarom zie je op bijna alle festivals frisdrank uit kleine plastieken flesjes van 33 centiliter. De organisatoren staan met hun rug tegen de muur: de flesjes aanvaarden of de financiële steun van de leverancier kwijtspelen…"

----------------------
Het Biloba Festival heeft plaats op 15 en 16 april in Espace Senghor, Waversesteenweg 366 in Etterbeek. Salon voor duurzame ontwikkeling is gratis toegankelijk. Tickets kosten 10 euro (1 dag), 12/15 euro voor weekendpas. Meer info op 02-230.31.40 of www.bilobamusic.net

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni