Bruegels familiedag lokt 1.350 bezoekers naar Coudenberg

Zo'n 1.350 mensen hebben zondag een bezoek gebracht aan het Coudenbergpaleis op het Brusselse Koningsplein. Daar vond de "Family Day - Special Bruegel" plaats, in het kader van het Carolus V-festival. "Het was één van de beste 'Family days' die we ooit gehad hebben", zegt Frédérique Honoré, directrice van het Coudenbergpaleis.

Het Carolus V-festival doet elk jaar het Europa van de renaissance herleven en dit jaar plaatste het festival zijn "Family Day" in het teken van Pieter Bruegel de Oude, de grote kunstschilder die 450 jaar geleden stierf en die het merendeel van zijn oeuvre in Brussel maakte. In het Coudenbergpaleis konden bezoekers enkele van de spelen ontdekken die Bruegel in zijn beroemde schilderij Kinderspelen afbeeldde.

"De snelcursus kruisboogschieten onder begeleiding van leden van het Brusselse Groot Koninklijk Serment en van Sint-Joris der kruisboogschutters trok ook heel wat geïnteresseerden, zowel bij de volwassenen als bij de kinderen", zegt de directrice. "Geschiedenisliefhebbers konden ook in klederdracht op de foto naast diverse personages uit de Ommegang. Mensen kennen dat spektakel wel maar nu kregen ze de kans om zelf zo'n kostuum aan te doen of een praatje te slaan met één van de deelnemers aan de Ommegang."

Verder stond ook een interactieve muzikale ontdekking op het programma, met melodieën, klanken, instrumenten en danspasjes uit de tijd van Karel V, terwijl de fijnproevers konden deelnemen aan een workshop bierkunde of konden smullen van gerechten op basis van historische recepten. "Onder andere hutsepot heeft het goed gedaan, ondanks het warme weer", aldus Honoré. "Het was een succesvolle editie, met veel uitwisseling tussen de bezoekers en de deelnemers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?