Dimitri Verhulst neemt Louis Paul Boon onder handen

© VBKU

Het is ondertussen toch al van 1979 geleden dat de Aalsterse schrijver Louis Paul Boon zijn sigarettenpeuk aan Maarten gaf. Maar de tedere anarchist, viezentist en volksschrijver slaagt er al bij al vrij goed in voort te leven in geschrift.

Regelmatig passeren titels als De Kapellekensbaan, Pieter Daens, Menuet, Mijn kleine oorlog of De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat nog eens de revue. Er staat met De bende van Jan de Lichte zelfs een VTM-reeks op stapel naar Boons gelijknamige boek, met Matteo Simoni in de hoofdrol.

Verder houdt ook het Louis Paul Boon Genootschap het vuur brandend met de jaarlijkse Boonlezing, die dit keer gehouden wordt door Dimitri Verhulst. Verhulst heeft recht van spreken, want hij is zelf een geboren Aalstenaar en krijgt hier en daar ook wel eens het etiket van volksschrijver opgeplakt. In ieder geval kreeg zijn eigen schrijverschap een beslissende duw toen hij op zeventienjarige leeftijd De Kapellekensbaan las.

Het is wel de bedoeling dat Verhulst zich in zijn lezing "kritisch verhoudt" tot het werk van Boon – wat ook geen probleem hoeft te zijn: "Het is ook uit liefde voor die onvergetelijke leesmomenten dat ik vaak wens te vergeten hoe schrikwekkend slécht Louis Paul Boon tevens kon schrijven, hoe abominabel flauw zijn moppen soms, hoe kleinburgerlijk benepen toch zijn levensvisies voor een zelfverklaarde progressieveling, hoe goedkoop zijn plattigheden en nog goedkoper de excuses waarom ze zijn geschreven," zo schreef Verhulst ooit.

'Snijdt die Boon nog?' is de titel die Verhulst zijn lezing meegaf. Luisteraars krijgen daar op het middaguur brood en soep bij.

> Snijdt die Boon nog? 13/12, 12:30, deBuren, Brussel
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Eén, twee... piano!

event 1519016400
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement
Lees ook