Dit weekend bestudeer je de maan in hartje Brussel

© Mira
| Als de weersomstandigheden het toelaten, kan je zaterdag door verschillende telescopen naar de maan kijken.

Liefhebbers van sterrenkijken kunnen zaterdagavond hun hart ophalen in het centrum van Brussel. Daar organiseert de volkssterrenwacht Mira voor de eerste keer sinds 2013 nog eens een kijkavond voor het grote publiek. Als het weer het toelaat, kan je er door verschillende telescopen naar de maan kijken. 

Het zal een bijzonder zicht zijn op het Agoraplein op zaterdagavond. Dan trekt de volkssterrenwacht Mira naar het centrum met verschillende telescopen. Voorbijgangers en geïnteresseerden kunnen er kijken naar de maan.

Het is al de vijfde keer dat de volkssterrenwacht zo'n evenement organiseert, maar de laatste keer was in 2013. "Nadien hadden we het ook even te druk, en met de aanslagen leek het ons wat moeilijk om met grote telescopen, die verward kunnen worden met wapens, naar het centrum van Brussel te trekken," vertelt Philippe Mollet van BRUZZ.

Het evenement valt dit jaar samen met de 100ste verjaardag van de Internationale Astronomische Unie, dat is een overkoepelende organisatie voor astronomen. Die ontstond vlak na WO I, hier in Brussel. "In die tijd had België een belangrijke reputatie op vlak van wetenschap en technologie. Zo had je toen ook de Solvay-congressen, waar alle grote Nobelprijswinnaars van die tijd in Brussel verzamelden. Deze verjaardag leek ons een mooie gelegenheid om het evenement opnieuw te organiseren."

Lichtvervuiling

Ondanks de overvloed aan licht is het volgens Mollet wel mogelijk om vanuit het centrum aan sterrenkijken te doen. "Er is inderdaad veel lichtvervuiling in België, en zeker in het centrum van Brussel. Sterren zelf kan je dan niet zien, maar de maan wel," legt hij uit. "Vaak moet je bij zo'n evenementen uitleg geven bij wat de mensen zien, maar bij de maan niet. Dat is gewoon zo overweldigend mooi. Je ziet de bergen, de kraters, 'zeeën'. Er is geen uitleg nodig."

Wie zin heeft om te gaan sterrenkijken, moet wel zaterdagmiddag nog eens nakijken of het evenement zal doorgaan. Want mogelijk gooien slechte weersomstandigheden roet in het eten. 

> Sterrenkijken in het centrum. Zaterdag 13/04, Agoraplein, 21u - 00u. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?