Festival Kunstensteenweg op 26 unieke locaties in Oudergem

© Sophie De Vos
| Ongeveer honderd artiesten tonen twee weken lang hun werk op bijzondere locaties.

Van een poëtische wandeling tot een jazzconcert of een workshop knuffeldieren maken, tijdens het festival Kunstensteenweg verandert Oudergem in een creatieve broedplaats. Ongeveer honderd artiesten tonen negen dagen lang hun werk op bijzondere locaties.

Kunstensteenweg heeft zijn naam te danken aan de Waversesteenweg, een belangrijke as door de gemeente Oudergem. Op het festival zijn voornamelijk lokale kunstenaars geprogrammeerd. "Het is een echt Oudergems festival waarop de kunstenaars ook aanwezig zullen zijn zodat ze de bezoekers kunnen ontmoeten," zegt Frederikje De Cauter van de Oudergemse tweetalige cultuurdienst.

Het festival vindt plaats op 26 bijzondere locaties: van cultuurcentrum tot rusthuis, bibliotheek of school. "De bezoeker kan echt een nieuwe kant van Oudergem leren kennen," zegt De Cauter. "Op heel veel plekken, zoals een yogastudio, zou je anders niet snel komen."

Expo's en performances

Het festival kent twee luiken. Enerzijds bestaat het festival uit een aantal exposities, die te zien zijn tijdens het weekend. Daar wordt het werk tentoongesteld van schilders, tekenaars, beeldhouwers, fotografen en keramisten uit Oudergem. Zo houdt Oudergemse kunstenaar Florimond Dufoor bijvoorbeeld zijn atelier open voor geïnteresseerden. Ook is het werk van fotografe Chloë Thôme te zien bij het cultureel centrum met haar portretten van Oudergemnaars.

Ten tweede bestaat het festival uit performances, ateliers en muziek. Zo is er bijvoorbeeld de performance 'Voix de femmes' waarbij middeleeuwse poëzie wordt gereciteerd langs de Groene Wandeling, of wordt met de performance 'Je craie donc je suis' een nieuwe muurschildering gemaakt van krijt bij basisschool Les Marronniers.

Ook zijn er verschillende concerten, waaronder van de Indische zussen Lalitha en Nandini, begeleid door de Brusselse percussionist Bernard Flament. Ook in het Rood Klooster zijn allerlei activiteiten, waaronder een workshop knuffeldieren maken voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, of een demonstratie hout snijden.

Kunstensteenweg, 4 > 12/5, verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?