Jonge slam poets laten zich horen in Bronks

© BRUZZ

Vrijdag ging de derde editie van Capital Slam door, een slam poetry competitie voor jongeren. De finale ging door in Bronks, zes winnaars mochten een prijs naar keuze in ontvangst nemen.

Leerlingen van de derde graad van verschillende Vlaamse en Brusselse scholen kregen in januari en februari workshops van ervaren slam poets om het genre beter te leren kennen. Tijdens die lessen werkten ze aan een gedicht, dat enkele geselecteerden deze vrijdag voor een publiek hebben gebracht.

Zes studenten betraden een voor een dapper het podium en vertelden hun verhaal. In enkele gedichten wordt de zin van het leven in vraag gesteld. Een duo van twee meisjes bezingt identiteit en de kracht van uniek zijn. Andere gedichten flirtten dan weer met een politieke lading. (Lees verder onder de foto)

slam_poetry_capital_bronks_winnaars
© BRUZZ
| De zes winnaars: Prescillia Mfouti, Bonheur Mayndu, Justine Ardenois, Rune Wittouck, Leon Rugovaj en Tenzin Gandue

Het verschil met vorig jaar is dat er niet één winnaar is. Alle zes kandidaten zijn deze keer winnaars. Ze mochten kiezen tussen volgende prijzen: een professionele videoclip, een professionele publicatie, een klasuitstap naar Brussel en een boekenbon ter waarde van 100 euro.

Capital Slam wil uitdrukkelijk jongeren een stem geven en hen die leren gebruiken. “Volwassenen praten al veel te veel, het is nu aan jullie”, zegt organisator en slam poet Seckou Ouologuem aan de jeugd die voor hem zit.

De wedstrijd werd gezamelijk afgesloten met een cypher, een kring waarin ieder die wil de micro neemt en zijn ding doet. Hierdoor konden ook de leerlingen in het publiek zich even laten gaan.

Een fragment uit Het Eindeloze Debat van Rune Wittouck

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?