Kanal en renovatie premetro Beurs vallen in de prijzen

© Saskia Vanderstichele
| Binnenaanzicht van Kanal - Centre Pompidou (archiefbeeld).

Visit.brussels heeft donderdagavond in het kunstencentrum Kanal-Centre Pompidou negen toeristische en culturele initiatieven bekroond die in 2018 goede sier maakten in Brussel. Onder de laureaten bevond zich de gastheer Kanal, maar ook de renovatie van het premetrostation Beurs en de expo Smurf Experience in het Atomium.

Uit 86 projecten selecteerde het Brusselse publiek via de website van visit.brussels drie finalisten per categorie. Een vakjury duidde vervolgens de winnaars aan. De voornamelijk Franstalige aangelegenheid, in het bijzijn van onder meer minister president Rudi Vervoort (PS) en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), vond plaats in Kanal.

Premetro Beurs

Wellicht niet toevallig, want het bejubelde kunstencentrum in de oude Citroëngarage won in de categorie van 'nieuwe toeristische locaties'. Het Harmon House, een gerestaureerd negentiende-eeuws herenhuis op de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis, mocht dan weer de prijs voor 'Hotel Newcomer' in ontvangst nemen.

De jury riep de herinrichting van het premetrostation Beurs, met daarin fietsenstallingen en kunstruimte Qartier, uit tot het beste publieke initiatief van 2018. Het meest 'onverwachte en originele' concept was de expo rond René Magritte in de bollen van het Atomium.

Jurylid én laureaat

Verder waren er ook nog prijzen voor de tentoonstelling 'Smurfenavontuur' op Brussels Expo (Most Noted Exhibition), die bijna 240.000 bezoekers lokte, de internationale circusbiënnale Festival Up! (International Event) en Tales@home van de Brusselse haard (International Congress and Fair).

Opvallend: Michel Culon ging als jurylid zelf een prijs ophalen. De CEO van Droh!me zag het culinaire filmproject Festen bekroond worden in de categorie 'Evening Experience'. De prijs voor beste gastronomische activiteit ging naar het project 'De wereld rond in 183 gerechten' in het Medex Museum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?