Ook Brussel gaat voor de bijl voor K-pop

© Jasper Croonen
| K-pop in Brussel bij Superdragontoys.

1 maart staat bij de Belgische fans van A.C.E. al maanden aangestipt in hun agenda. Dan komt het populaire K-popfenomeen naar Brussel, en dat dankzij een petitie van hun trouwe fans. Wie het nu in Seoel hoort donderen, is niet mee met de hype van de Koreaanse popmuziek. Want ook Brussel surft helemaal mee op de ‘Hallyu’, de Koreaanse golf.

We reizen even zeven jaar terug in de tijd. Gangnam Style van PSY sprokkelt als eerste video ooit een miljard views bij elkaar op Youtube. Een mijlpaal voor de videowebsite, maar het betekent vooral de grote doorbraak van Koreaanse popmuziek, of kortweg K-pop.

Wat PSY online realiseert is vandaag bijna een peulenschil te noemen bij het wereldwijde succes waarvan groepen als BTS of Blackpink genieten. Doen die namen niet meteen een belletje rinkelen? Nochtans vullen die laatsten dit voorjaar arena’s in heel Europa en stond BTS dit jaar als eerste Koreaanse groep ooit op het podium van de Grammy’s. Die wereldsterren slaan Brussel voorlopig over, maar dankzij een soort crowdfundingcampagne staat het vijftal A.C.E. nu dus wel in de hoofdstad.

“De website Mymusictaste is een enorm bekend platform bij K-popfans,” verduidelijkt een van de trekkers achter de A.C.E.-fanclub. “Daar kan je als fan een oproep lanceren om je favoriete groep naar je land te halen. Mymusictaste organiseert dan de tour op basis van het aantal fans dat zich achter zo’n oproep schaart. Meer dan 25.000 fans hebben de band op die manier naar Brussel gehaald.”

Zo’n fanclub runnen, dat is een taak waar je in de K-popcultuur niet licht overgaat. Het fandom koopt zelfs regelmatig cadeaus voor hun chouchous. Soms betalen ze zelfs de catering op de dag van het concert.

Nog zo’n gewoonte: een 10-kilozak rijst aan de armen schenken in naam van je favoriete band. “Nee, een zak rijst, dat doe ik nog net niet,” lacht Hind. Zij is een Brusselse K-popfan en zakt op 1 maart ook af naar La Madeleine. “Ik ben niet eens zo’n gigafan van A.C.E., maar het is voor veel Brusselse liefhebbers een overwinning voor het genre. Eindelijk komt K-pop ook hier in de concertzalen.”

Hallyu

Toch is het zeker niet de eerste keer dat Koreaanse muzieksterren in onze hoofdstad halthouden. Zo stond het populaire viertal The Rose vorig jaar al in La Madeleine. Het blijft bovendien niet bij de over­geproducete K-pop. Ook andere genres binnen de Koreaanse scene breken steeds meer door in Europa, en dus ook hier in Brussel. Het alternatieve gitaarkwartet Hyukoh staat drie dagen na A.C.E. in de Ancienne Belgique en La Madeleine ontvangt twee weken later ook hiphopdrietal EPIK HIGH.

K-POP A
K-pop met de Koreaanse K-popband A.C.E. Op 1 maart ook in Brussel.

Ook de ‘K-pop Belgium Society’, een community voor liefhebbers van Koreaanse cultuur, voelt dat die cultuur steeds meer leeft. “Onze activiteiten trekken jaar na jaar meer volk,” zegt voorzitster Lena Scheers. “Vooral naar ons Koreafestival Hallyu komen al een jaar of twee steeds meer geïnteresseerden.” Die naam is trouwens niet toevallig gekozen. Hallyu of ‘Koreaanse golf’ wordt gebruikt voor de globale verspreiding van Koreaanse popcultuur sinds het begin van deze eeuw.

K POP 11 BRUZZ ACTUA 1651
© Jasper Croonen
| Superdragontoys.

Vooral Nederlandstaligen

Al blijkt die globale verspreiding in onze tweetalige hoofdstad vooral bij één taalgroep doorgebroken. We steken ons licht nog even op bij SuperDragonToys. Die winkel op de Anspachlaan is al enkele jaren een autoriteit op het vlak van Aziatische popcultuur. “Steeds meer mensen interesseren zich voor het fenomeen. We spreken van honderden vastere klanten die hier regelmatig langskomen. Al voel je wel duidelijk dat een grote meerderheid Nederlandstalig is.”

Dat beaamt ook Lena Scheers van K-pop Belgium Society: “We hebben wel wat Franstalige Brusselaars die deelnemen aan onze activiteiten, maar de meerderheid komt uit Vlaanderen.” Al is dat ook logisch: hun festival vindt immers plaats in Antwerpen.

“Je moet niet ontkennen dat het een niche blijft,” zegt Hind, die wel Franstalig is. “Maar ik vind persoonlijk dat je toch merkt dat het ook bij Franstaligen steeds meer leeft. In Parijs bijvoorbeeld vullen de K-popsterren probleemloos de grootste arena’s.” Dan stroomt La Madeleine minder vlot vol. Voorlopig zijn er nog altijd tickets te koop. Die 25.000 fans blijven voorlopig blijkbaar 집에 ... thuis.

A.C.E. in La Madeleine, Duquesnoystraat 14 , 1000 Brussel
Vrijdag 1 maart, 20 uur

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?