Open Monumentendagen zetten in op natuursteen

Danny Vileyn
© Agenda Magazine
16/09/2010
Open Monumentendagen met als thema 'steen'? You must be kidding, horen we u denken. Toch niet.

Onder de noemer 'Steen & co' richten deze hoogdagen van het patrimonium hun schijnwerpers op gebouwen die zijn opgetrokken in natuursteen of ermee bekleed zijn. Maar ook gevels met opmerkelijk beeldhouwwerk en het gebruik van natuursteen in interieurs komen uitgebreid aan bod. Agenda maakte een selectie uit de 110 monumenten die in de kijker staan.

SD WORX - VOORMALIG RVS-GEBOUW
Het pand in functionalistische stijl aan de Koningsstraat 284 in Sint-Joost-ten-Node waar tegenwoordig het sociaal secretariaat SD Worx is gevestigd, werd in 1936 opgetrokken door de Rotterdamse Verzekering Sociëteit of RVS. Het is (een van) de parel(s) van het bouwkundig erfgoed van Sint-Joost-ten-Node. In de gevel van het kantoorgebouw dat in drie fases werd opgetrokken, staat de naam J. Duynstee gebeiteld, de architect van wie vermoed wordt dat hij de oorspronkelijke plannen heeft getekend. In 1955 heeft Charles Van Nueten nog een vleugel toegevoegd.

Het hoekgedeelte (Koningsstraat/Sint-Franciscusstraat) met de beglaasde koker springt erg in het oog; het zijn de art-decoglasramen, de mozaïeken, de bas-reliëfs en de wanden in keramiektegels die het hele interieur een bijzondere glans verlenen. In een van de zalen beeldt een grote compositie van keramiektegels de steden Rotterdam en Brussel uit.

-> Op zaterdag en zondag zijn er om het uur rondleidingen tussen 10.30u en 17.30u, behalve om 13.30u.

BIBLIOTHEEK SOLVAY
De Bibliotheek Solvay is zeer geschikt voor societyevenementen, maar gelukkig is ze ter gelegenheid van de Open Monumentendagen ook open voor het grote publiek. Het gebouw, door industrieel en mecenas Ernest Solvay in 1902 opgetrokken voor het Instituut voor Sociologie, was op het eind van de jaren 1980 in zeer slechte staat nadat de ULB het pand in 1981 had verlaten. Een zeer gesmaakte restauratie maakt dat u er bijna onwerelds kunt wegdromen tussen schitterende lambriseringen en indrukwekkende partijen imitatiemarmer of kunt fantaseren over de werkruimtes die zich wegstoppen achter gecapitonneerde deuren. Het gebouw, dat overvloedig wordt verlicht door grote ramen, heeft een gevel in euville (Franse kalksteen). Het werd ontworpen door de architecten Henri Vandeveld (niet te verwaren met Henry Van de Velde) en Constant Bosmans, die werden bijgestaan door ULB-hoogleraar sociologie Emile Waxweiler.

-> Doorlopende rondleidingen op zaterdag en zondag van 10.00u tot 17.30u.

BIOSCOOP AEGIDIUM
De voormalige bioscoop Aegidium aan het Sint-Gillisvoorplein opende de deuren in 1905. In de loop der jaren werd de uitbundige decoratie steeds verder uitgebreid. Zo voegden de architecten Sterckx en Stevens er in 1955 nog een zaal in Lodewijk XVI-stijl aan toe. Er worden al lang geen films meer vertoond in Aegidium, maar gelukkig zijn de zalen waar art deco en art nouveau zich vermengen met classicistische bloemenslingers, putti, medaillons, en pauwen in stucwerk bewaard gebleven. Het pand herbergt ook een voor Brussel unieke zaal in Moorse stijl.

-> Open zaterdag en zondag van 10.00u tot 18.00u. Rondleidingen om het uur (niet om 13.30u) tussen 10.30u en 17.30u.

VOORMALIGE ATELIERS SALU
De Ateliers Salu aan het Onze-Lieve-Vrouwvoorplein in Laken zijn genoemd naar grootmeester van de grafkunst Ernest Salu. Alhoewel het hoogtepunt van de grafkunst moet gesitueerd in de tweede helft van de negentiende eeuw, sloten de ateliers pas in 1984 de deuren. Salu, een leerling van Guillaume Geefs, heeft ook meegewerkt aan het beeldhouwwerk van het Beursgebouw, waar hij Auguste Rodin en Julien Dillens leerde kennen.

De overvloedig verluchte ateliers vormen een mooi geheel dat in verbinding staat met de woning. Een monumentaal portaal geeft toegang tot de wintertuin die pas in 1912 werd ingericht, de ateliers zelf dateren van 1881. De winkelpui heeft een gebeeldhouwd fronton in hardsteen. In de Ateliers Salu wordt onder andere een uitgebreide collectie gipsen mallen bewaard, en er loopt ook een tentoonstelling over grafstenen en hun geschiedenis.

-> Rondleidingen zaterdag en zondag om 10.30u, 11.30u, 14.30u, 15.30u.

VILLA EMPAIN
De Villa Empain aan de Rooseveltlaan 67 vreest op zaterdag en zondag files. Niet verwonderlijk, het meesterwerk van de architect Michel Polak werd recent gerestaureerd en kon op heel wat media-aandacht rekenen. Het was baron Louis Empain, een grote bewonderaar van moderne architectuur, die een villa bestelde in de lijn van het werk van Otto Wagner, Adolf Loos en Josef Hoffman. De villa is een lust voor het oog, zowel de buitenkant als het interieur. Een opsomming van de gebruikte materialen alleen al laat architectuurliefhebbers niet onberoerd: Baveno-graniet, Escalette-marmer, gepolitoerd Bubinga-aderhout, Bois Jourdan-marmer en Manilkara-hout uit Venezuela.

De villa is gebouwd volgens de palladiaanse principes: de kamers geven uit op een grote centrale hal met groot bovenlicht. De Villa Empain is tegenwoordig een centrum voor kunst- en dialoog tussen de oosterse en westerse culturen.

Voor de tentoonstelling Routes van de elegantie tussen het Oosten en het Westen moet u 10 euro betalen. De toegang tot de centrale hal, de terrassen en de kelders is gratis. Er loopt een fototentoonstelling van Georges De Kinder over de restauratie van de villa.

-> Doorlopende rondleidingen op zaterdag en zondag van 11.00u tot 15.00u.

:: Open Monumentendagen -

18 & 19/9 • 10 > 18.00 -

verschillende locaties

Info: Sint-Gorikshallen, St.-Gorikspl. 23, Brussel, 0800-40.400, jdp-omd@mbhg.irisnet.be, www.monument.irisnet.be


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni