1599 BLENDER Patrice Lumumba a Bruxelles (1960) 01 C
Congo's eerste premier, Patrice Lumumba, werd 57 jaar geleden afgezet en vermoord. Hij heeft tot nog toe geen herdenkingsplein in Brussel. Zondag krijgt hij tijdelijk een standbeeld en een plein.

De Afrikaanse vrouwenbeweging Bamko huldigt zondag in de Ravensteingalerij in Brussel een tijdelijk Lumumbaplein in. Het plein krijgt ook een levensgroot standbeeld van Congo's eerste premier Patrice Lumumba, die 57 jaar geleden werd vermoord. 'We willen de bevolking en de overheid sensibiliseren en informeren over de koloniale geschiedenis,' zegt iniatiefneemster Mireille Tsheusi Robert.

Op zondag 21 januari krijgt Brussel er dus (tijdelijk) een nieuw plein bij. In de Ravenstein wordt die dag feestelijk een standbeeld van Patrice Lumumba ingehuldigd. Het plein, dat die dag zelf door bezoekers van de inauguratie zal aangelegd worden, zal vier uur lang bestaan. Daarna trekken het standbeeld en het plein verder doorheen België.

"Lumumba is een symbool van vrede en vrijheid," zegt iniatiefneemster Mireille Tsheusi Robert. "Het standbeeld, gemaakt door kunstenares Rhode Makoumbou, moet niet alleen de bevolking informeren over de kolonisatie, maar moet ons ook helpen om over die traumatische ervaring te geraken. Het is een vorm van collectieve therapie."

Lumumba was de eerste premier van het onafhankelijke Congo en werd vermoord in de nasleep van de staatsgreep door Mobutu. De parlementaire onderzoekscommissie Lumumba stelde in 2002 dat België een verantwoordelijkheid had in de gebeurtenissen die tot zijn dood hadden geleid.

'Komt er niet'

Opvallend: de organisatie en het evenement krijgen steun van de Franse gemeenschap en van Bozar. De regionale en federale overheid ondersteunen Roberts actie. Maar van de lokale overheden krijgt ze die vooralsnog niet.

Zo wilde het gemeentebestuur van Elsene, waar de Congolese wijk Matonge ligt, niet weten van een Lumumbaplein. "Zolang ik burgemeester ben, komt er geen Lumumbaplein," klinkt het fors bij Elsens burgemeester Dominique Dufourny (MR)

Sereen

"Het is inderdaad opmerkelijk. Lokale besturen zoals dat van Elsene blokkeren onze vraag tot herdenking. Met deze actie willen we tonen dat het mogelijk is om met steun van de overheid op een serene manier onze geschiedenis te herdenken," zegt initiatiefneemster Robert.

De inhuldiging in Brussel krijgt extra luister door een concert Rumba Lumumba bij Bozar aan de overkant van de straat.Het standbeeld en het geïmproviseerde plein trekken na Brussel verder naar steden zoals Luik en Gent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Events & Festivals, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni