Twee vertellers begeleiden dit jaar de Ommegang

Actrice Natacha Régnier

De stoet van de Ommegang trekt op woensdag 26 en vrijdag 28 juni opnieuw door de straten van Brussel. Dit jaar krijgt de eeuwenoude traditie met actrice Natacha Régnier en striptekenaar Dany twee vertellers die de geschiedenis van de Ommegang uit de doeken doen tijdens het slotspektakel op de Grote Markt.

De traditie van de Ommegang gaat terug tot de 14de eeuw, maar in 1549 volgde het bekendste voorbeeld. In dat jaar stelde keizer Karel V zijn zoon en opvolger, de toekomstige koning Filips II, voor aan de gewesten. Brussel wilde zich natuurlijk op haar best tonen en organiseerde dat jaar een Ommegang die schitterender was dan ooit.

Om dat erfgoed in ere te houden, zorgen jaarlijks 1.400 figuranten voor een folkloristische totaalbelevenis. Een twee kilometer lange processie begint aan het Warandepark en trekt van daaruit naar de Grote Markt. In dat decor volgt een twee uur durend spektakel met paarden, fanfares, reuzen en zelfs een draak. 2.000 toeschouwers kunnen het spektakel bijwonen. Deze editie zijn er uitzonderlijk twee vertellers met Natacha Régnier als de Heraut en Dany als de genodigde.

Twee dagen na de verkiezingen benadrukt de organisatie dat de Ommegang een culturele en apolitieke manifestatie is. "Ondanks de verschillende visie tussen het noorden en het zuiden van het land, blijft de Ommegang een gemeenschappelijke realisatie. De figuranten, uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië, tonen een historische gebeurtenis in een geest van eenheid", stel Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Events.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?