Zinneke Parade | Tristan Locus

BRUZZ telt af naar de Zinneke Parade met portretten van opmerkelijke deelnemers. Vandaag: Tristan Locus. Er zijn maar weinig mensen die zo vervlochten zijn met de Zinneke Parade als Tristan. Hij stond mee aan de wieg van de eerste editie in 2000 en is er nu, achttien jaar later, nog steeds bij. Als artistiek coördinator leidt hij dit jaar alles in goede banen.

De Zinneke Parade zag het licht in 2000, toen Brussel een van de culturele hoofdsteden van Europa was. Locus werkte toen als scenograaf voor het theater. “In 2000 werden van overal mensen aangetrokken om de parade mee op poten te zetten. Zo ben ik er zelf ook bij terechtgekomen.”

Orde in de chaos

De bedoeling was om een evenement te organiseren dat het multiculturele karakter van Brussel in de verf zette. “Dat was in het begin vaak wat chaotisch. Daardoor was de rode draad van het thema vaak zoek. De mensen deden zo maar wat en de verschillende polen stonden eerder los van elkaar. Dat is doorheen de jaren wel veranderd. Zeker toen we vanaf de editie van 2006, de eerste onder Myriam Stoffen, de structuur van de parade veranderden en er met de ‘zinnodes’ een eengemaakt geheel van gemaakt hebben.”

Doorheen tien edities heeft Locus de parade enorm zien evolueren. “In 2000 was er geld natuurlijk. Toen was het echt een prestigeproject. Dat was in de edities daarna vaak een heel pak minder”.Dat bewijzen bijvoorbeeld de vele verhuizen van de parade.

Toch is er volgens Locus een constante gebleven: “De participatie van het publiek is altijd een essentieel onderdeel geweest. Dat is zeker niet gemakkelijk. Je moet mensen uit heel verschillende sociale contexten met elkaar laten samenwerken, ze uit hun schulp laten komen en actief laten meewerken in het creatief proces. Maar dat is ook net het mooie van de Zinneke Parade”

Ondertussen heeft Locus dus al tien parades op zijn conto staan. Begonnen als scenograaf, werd hij daarna coördinator van een van de polen, vandaag is hij artistiek coördinator van de hele parade. Hij heeft Zinneke dus echt al op alle niveaus meegemaakt. Toch blijft die eerste editie in 2000 zijn absolute hoogtepunt. “Dat was echt iets magisch. Aan de wieg staan van zo’n evenement. Die eerste keer vergeet je nooit. Nu, ik denk dat dat logisch is. De mensen die dit jaar voor het eerst meedoen zullen later waarschijnlijk ook zeggen dat deze editie de mooiste ooit was.”

Kijk LIVE naar de Zinneke Parade

BRUZZ zendt de integrale Zinneke Parade uit op zaterdag 12 mei. Kan je er zelf niet bij zijn? Stem dan af op BRUZZ op tv of op BRUZZ.be/live vanaf 15u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?