Een duik in de wereld van de vleermuizen

© Eddie Maes

Leefmilieu Brussel dompelt de Brusselaars op zaterdag 24 en 31 augustus twee keer onder in de wereld van de vleermuizen. In het kader van de Europese nacht van de vleermuis worden in samenwerking met Natagora en Natuurpunt twee zaterdagen op rij leerrijke nachtelijke observatiemomenten georganiseerd.

Het Brussels gewest kent maar liefst 19 vleermuizensoorten en dat wil Leefmilieu Brussel graag zo houden. De gevleugelde zoogdiertjes zijn namelijk erg nuttig voor het leefmilieu. Toch nemen hun aantallen in zowat heel Europa af. Menselijke activiteiten zoals verstedelijking, minder groen en steeds meer gebouwen en lichtvervuiling zijn daarbij de hoofdoorzaken.

De Europese Nacht van de vleermuis, die in 1996 voor de eerste maal plaatsvond, wil daarom sensibiliseren voor de bescherming van dit zoogdier. Op zaterdag 24 augustus wordt in het Rood Klooster in Oudergem het Feest van de Vleermuis georganiseerd. Doorheen de namiddag kunnen kinderen er al spelend leren over dit vliegende zoogdier en worden ze ondergedompeld in de magie van de sprookjes. Wanneer de avond valt, trekken de bezoekers er met gidsen, een krachtige zaklamp en met behulp van detectietoestellen voor ultrasoon geluid op uit om te luisteren en te kijken naar de vleermuizen.

Op zaterdag 31 augustus volgt een twee observatiemoment in het Vuurkeiendomein in Watermaal-Bosvoorde. Van 20.30 tot 22.15 uur zijn er videovertoningen, nachtelijke uitstapjes en voettochten om de vooroordelen over vleermuizen ontkrachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?