Koerdische Cultuurweek op het Spanjeplein

Tijdens de Koerdische cultuurweek staan volksdansen en muziek centraal

Woensdag gaat de Koerdische Cultuurweek van start met tal van muzikale, culinaire en visuele hoogtepunten op het Spanjeplein. De Koerdische gemeenschap viert dit jaar ook haar 40-jarige band met Vlaanderen op de Vlaamse feestdag.

Van woensdag tot zondag kan je op het Spanjeplein genieten van culturele parels uit de "Koerdische, Armeense, Assyrische en Yezidi-cultuur". Koerdische film, muziek en dans zijn alomtegenwoordig, maar ook culinaire specialiteiten krijgen een centrale plek in het feestgedruis.

Woensdagavond gaat de cultuurweek van start met een open receptie in het Koerdisch Nationaal Congres in Sint-Joost-ten-Node. Daarna opent muzikant Adem Kantekin de feestelijkheden op het Spanjeplein met traditionele volksmuziek. Op donderdagochtend kan je in de buurt van de Anspachlaan een typisch Koerdische bruiloftsoptocht bijwonen. Op 11 juli staat alles in het teken van de band tussen Vlaanderen en de Koerdische gemeenschap.

'Hechte band'

“De hechte Vlaamse band met Koerdistan gaat al zo’n veertig jaar terug”, vertelt Erik Vranken van het Koerdisch Instituut. “Dat vieren we graag samen op de Vlaamse feestdag, met uitgebreid archiefmateriaal waarin verschillende Vlaamse politici, manifestaties en evenementen centraal staan. De Koerdische gemeenschap hier is groot - al zijn er geen officiële cijfers, aangezien de ingeweken Koerden officiëel Iraniër, Armeen, Turk of Syriër heten."

"Ze zijn verbonden door hun taal, maar ook vooral door de typisch Koerdische mentaliteit van samenhorigheid en sociale rechtvaardigheid. De gemeenschap bewijst overal in Europa dat een mengeling van verschillende culturen niet noodzakelijk hoeft te botsen.”

Meer informatie vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?