11 kunstverzamelingen van Brusselaars te zien in Centrale

© Centrale for Contemporary Art

Brusselse kunstverzamelaars staan internationaal hoog aangeschreven omwille van hun smaak en kennis van zaken. In de Centrale is donderdag de tentoonstelling Private Choices geopend, die elf collectioneurs voor het voetlicht brengt. Tegelijkertijd toont de expo de rijkdom van hun collecties van hedendaagse kunst.

De hedendaagse kunstscene in Brussel leeft. Niet alleen piekt het aantal kunstenaars dat hun toevlucht zoekt in de stad, ook de verzamelaars maken nog steeds het mooie weer. Van die laatste groep is evenwel weinig geweten. Want wie zijn die kunstliefhebbers die ateliers en galerieën afschuimen op zoek naar jong talent en interessant werk? En wat doen zij met die kunstwerken zodra ze in hun bezit zijn?

Met de nieuwe tijdelijke expo Private Choices probeert het centrum voor hedendaagse kunst een antwoord te formuleren op die vragen. Elf Brusselse verzamelaars van hedendaagse kunst stellen er, al dan niet anoniem, een persoonlijke selectie uit hun eigen collectie tentoon.

Dit resulteert in een parcours in elf hoofdstukken, waar niet de kunst maar wel de verzamelaar centraal staat. Je leert hem of haar kennen door de geselecteerde werken, maar kan ook dieper graven dankzij audio-opnames van interviews die curator Carine Fol met de collectioneurs had. Als bonus kom je ook nog te weten wat het favoriete boek en de favoriete plaat is van ieder van hen. En krijg je via foto’s te zien waar de tentoongestelde kunst bij de verzamelaar thuis een plek toebedeeld krijgt.

Eigenzinnige interpretaties
Wat daarbij opvalt is de rijkdom van en diversiteit tussen de verschillende Brusselse collecties. Die variëteit manifesteert zich enerzijds in de gebruikte media. Er is op de expo immers plaats voor fotografie, schilderkunst, tekenkunst, installaties, video en beeldhouwkunst. Sommige collecties zijn klein en intiem, andere dan weer groots en explosief.

Maar ook de eigenzinnige interpretaties van de verzamelaars zelf zorgen voor een interessante verrijking. Zo is de anonieme collectie R.Patt een waar surrealistisch curiositeitenkabinet, met ook kleinschalig werk van Marcel Duchamp en René Magritte. Frédéric de Goldschmidt verzamelt dan weer voornamelijk kunstwerken in wit, met als gevolg dat foto’s van de Brusselaar Vincent Meessen naast die van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastiao Salgado terechtkomen.

Of nog: een anoniem koppel heeft in zijn living vier schedelkunstwerken bij elkaar gezet. Ze zijn gemaakt door Damien Hirst, Jan Fabre, Michel François en Kris Martin, op verschillende tijdstippen bovendien, maar vormen samen wel één mooi geheel. Een beetje verderop staat er dan weer een erg kleurrijke installatie van Nick Cave, die aan het flower power-tijdperk doet denken en toch niet misstaat in de rest van de verzameling.

Met meer dan 250 tentoongestelde werken bestond het gevaar dat bezoekers al snel het spoor bijster zouden geraken. Dat is evenwel niet het geval: de expo is erg toegankelijk, net door de opbouw in elf hoofdstukken en de persoonlijkheid van de verzamelaars te benadrukken.

> Private Choices. 09/11 > 27/05, Centrale for Contemporary Art, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Expo: David Décamp, Terminarès

expo 1518935400
BRUZZ Magazine
deze week
  • Onderzoeksrechter Anne Gruwez: 'De mens is altijd meer dan die ene vreselijke daad'
  • Ronde van Brussel : Sint-Gillis
  • Bruggenbouwer Laurent Ney: 'Ik droom van bruggen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement
Lees ook