Anthony Caro betovert Van Buuren

© Thierry Balasse

Een uitzonderlijk kunstenaar in een onovertroffen omgeving: de tentoonstelling van beeldhouwer Anthony Caro in de tuinen van het Van Buurenmuseum is één van de topevenementen van de zomer.

Anthony Caro (1924-2013) mag dan tot de internationale top horen - alle grote musea ter wereld hebben werken van hem - bij het brede publiek is hij minder bekend. Het Van Buurenmuseum geeft nu het grote publiek de kans om met de Brit kennis te maken. Voor Caro beeldhouwkunst studeerde, behaalde bij zijn diploma van ingenieur en dat werkt door in zijn latere werk, zoals uit de expo in Van Buuren blijkt.

Hij begon figuratief, maar nadat hij tijdens een rondreis in de Verenigde Staten had kennisgemaakt met David Smith, een abstract-expressionistische beeldhouwer en schilder die vooral bekend is voor zijn grote stalen geometrische sculpturen, laat hij het figuratieve achter zich en spitst hij zich toe op gelaste beeldhouwwerken en assemblages van metalen prefabstructuren uit staal, ijzer en legeringen. Tijdens een afgelijnde periode verft hij zijn kunstwerken ook. Maar dat laat hij achter zich omdat hij vindt dat de kleuren “de bevrijding van het kunstwerk in de weg staan”.
Al in 1975 wijdt het Museum of Modern Art (MOMA) in NewYork een overzichtstentoonstelling aan zijn werk: Anthony Caro: A Retrospective. In 1987 wordt Anthony Caro ridder geslagen. Hij ontvangt de Order of Merit in 2000, zijn voorganger was de grote Henry Moore die in 1963 dezelfde orde van verdienste kreeg. Anthony Caro was Moores assistent van 1951 tot 1953.

tuinen BRUZZ ACTUA 1574
© Thierry Balasse
Lezers die de tuinen van Van Buuren al bezocht hebben, kunnen zich de expo allicht voorstellen (zie foto’s), wie nog niet in Van Buuren geweest is, neme deze gelegenheid te baat om het schitterende huis van David en Alice van Buuren te leren kennen en te genieten van de tuin. En misschien hebt u geluk en hoort u zachte jazzmuziek op de achtergrond. Of zijn de weersomstandigheden uitermate gunstig: een zacht regenbuitje terwijl de zon schijnt. Het is landschapsarchitect René Pechère die in de jaren 1950 en 1960 als specialist in historische tuinen het gezicht van Van Buuren heeft mee bepaald. Het labyrint met zijn zeven groene zalen is een permanente tentoonstelling met zeven beelden van André Willequet die verwijzen naar het Hooglied van Koning Salomon.

Het museum Van Buuren laat niet alleen reusachtige, overweldigende sculpturen zien zoals Palanquin. Emma Gate bijvoorbeeld is de elegantie zelve, terwijl Star Flight de zin voor avontuur aanscherpt. Gelukkig heeft conservatrice Isabelle Anspach ook twee kleinere, figuratieve werken laten aanrukken: Concealed Figure en In the Bath, twee werken die gecreëerd werden tijdens een workshop die Caro in 1986 in New York verzorgde. Zijn inspiratie was twee keer hetzelfde model dat luisterde naar de naam Concetta.

Expo
Anthony Caro in de tuinen van het Van Buurenmuseum, Leo Erreralaan 41, 1180 Brussel tot 8 oktober 2017. Het museum is vlak bij tramhalte Churchill. Individuele bezoekers kunnen elke namiddag, behalve op dinsdag het museum in van 14 tot 17.30u. Groepen iedere dag van 9.30 tot 16.30u na afspraak. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, senioren betalen 8 euro en studenten 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar gratis.

www.museumvanbuuren.be

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Fietsersbond: 'Er zit een systeemfout in het Brussels verkeer'
  • Miljoenen voor openbare ruimte rond Zuidstation
  • Langspeelfilm van Patrick Van Antwerpen opnieuw uitgebracht
  • Lees online
deze week
  • Kaat Beels & Nathalie Basteyns: 'Niet iedereen wil Star Wars zien'
  • Melanie De Biasio: Jamais à bout de souffle
  • The Van Jets: The rock quartet releases the beast
  • Lees online
Neem een abonnement
Lees ook