Brusselse kunst op prestigieuze Picassotentoonstelling

© Jasper Croonen

De Brusselse kunstenares Isabelle de Borchgrave mag als enige nog levende kunstenares een nieuw werk creëren voor de expo Picasso, l'Atelier du Minotaure in Evian. Die kadert in het prestigieuze project Picasso-Méditerranée van het Picassomuseum in Parijs. 

De Borchgrave maakt al meer dan dertig jaar papierkunst. Het beroemdst werd ze met haar recreaties van bekende kostuums en outfits. Zo maakte ze bijvoorbeeld een papieren versie van de trouwjurk van Jackie Kennedy of maakte ze een eigen versie van de 18de-eeuwse tenues van de Italiaanse de' Medici-familie.  Haar kunst bevindt zich meestal op het kruispunt tussen mode en beeldende kunst.  

180606_Isabelle_de_Borchgrave_Maquette
© G&M David de Lossy

Ook haar creatie voor de Picassotentoonstelling bevindt zich tussen installatie, beeldende kunst en mode, en is daarom weer typisch voor de Borchgrave. De installatie toont de minotaurus in Picasso's kenmerkend Bretonshirt, geflankeerd door de zes belangrijkste vrouwen uit de kunstenaars leven.

"Ik heb archieven uitgeplozen en ben op zoek gegaan naar foto's uit die tijd. Op basis daarvan heb ik me een beeld van hun garderobe gevormd, en zo de zeven figuren op basis van hun kledij samengesteld" zegt de kunstenares. "De figuren staan ook voor bekende schilderijen van Picasso, zoals Guernica of Les Demoiselles d' Avignon, die door een lichtspel op de grond geprojecteerd zullen worden". 

Na de trip naar Evian keert de Borchgrave terug naar België. In augustus brengt ze haar nieuwe expo Africa Inside Me eerst naar Knokke en vervolgens, in oktober, naar de hoofdstad. "Het is belangrijk voor mij om me niet te beperken tot Brussel. Ik wil altijd zo veel mogelijk mensen bereiken. Door de tentoonstelling eerst naar Knokke te brengen, kunnen mensen die normaal niet zo snel geneigd zijn om de verplaatsing naar Brussel te maken, toch ook kennis maken met de nieuwe expositie". 

PICASSO, L'ATELIER DU MINOTAURE 30/6 > 7/10, Evian 
AFRICA INSIDE ME 10/10 > 16/12, Isabelle de Borchgrave 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?