Expo op esplanade Europees Parlement over oceaanplastic

© JPI Oceans / Twitter
| De expo in Turijn

Op de esplanade voor het Europees parlement in Brussel is dinsdag het "Ocean Plastics Lab" geopend. In die rondreizende tentoonstelling kunnen bezoekers leren hoe ver het onderzoek staat naar de vervuiling van de oceanen. 

Bezoekers kunnen er zien wat het afval is, nagaan wat de impact is op flora en fauna in de oceanen om uiteindelijk zelf te kunnen bijdragen aan een oplossing voor het probleem. De initiatiefnemers, onder meer het Duitse ministerie van Onderwijs, hopen zo tot verdere bewustwording van het probleem te komen.

De discussie in de media, over statiegeld, maar ook de BBC-reeks "Blue Planet", heeft het bewustzijn van het probleem de laatste tijd alvast aangewakkerd. "Ja, alsmaar meer mensen kennen het probleem, maar tegelijk is er nog zoveel dat we niet weten," zegt John Hanus, medewerker van het Duitse Marine Research Consortium (KDM), dat de wetenschappelijke coördinatie van de expo deed.

Vermist

De Nederlander Erik van Sebille hoopt bij te dragen aan meer kennis over de problematiek. Hij coördineert het project Topios (Tracking of Plastic in our Seas), dat tegen 2022 een manier wil ontwikkelen voor het opsporen van plastic in de oceanen. Van Sebille wijst erop dat elk jaar acht miljard kilogram plastic in zee belandt. "Van al het plastic in zee is 99 procent echter 'vermist' - van slechts 1 procent weten we waar het zich bevindt," zegt van Sebille.

"Misschien is het teruggekeerd naar de stranden, en doen we er dus goed aan daar plastic op te ruimen. Maar evengoed kan het zich nog dieper bevinden, of is het opgegeten door organismen in zee. Daar proberen we nu zicht op te krijgen." Van Sebille hoopt dat de expo kan bijdragen om enkele mythes de wereld uit te krijgen.

Vechten voor de oceaan

"Mythes, zoals over de plastic soep of plasticeilanden in de oceanen, zijn immers nadelig," beklemtoont de Nederlander. "Want met een verkeerd beeld van het probleem, nemen we verkeerde acties."

De expo werd geopend door enkele Europarlementsleden van de intergroep Searica. Onder meer Lieve Wierinck (Open VLD) lid van de groep, nam daar het woord. "Ik zal vechten voor de oceanen", klonk het.

De tentoonstelling was al te zien in Turijn en Parijs, en reist later door naar Canada, voor de top van de G7 in juni, Washington en Berlijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.