Fotoreportage maakt mensen warm voor vrijwilligerswerk

Om vrijwilligers te belonen voor hun belangeloze inzet en voorbeeldfunctie, reiken de Verenigde Verenigingen en de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks de Prijs voor het Vrijwilligerswerk uit, een geldprijs van 2.500 euro. Dit jaar waren er bij de tien genomineerden ook drie Brusselse organisaties: BRU-taal, Repair Café en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

BRU-taal wil de Nederlandse taal in Brussel stimuleren door middel van informele conversatietafels voor anderstaligen. Op de bijeenkomsten van Repair Café kan je, met behulp van gereedschap en deskundigen, nieuw leven blazen in je kapotte spullen. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding werkt al jaren met vrijwilligers die via telezorg ondersteuning bieden aan mensen met suïcidale neigingen. De uiteindelijke winnaar, vzw Perspectief uit Hasselt, is een multiculturele organisatie die zich inzet voor de integratie van de diverse culturen en nationaliteiten in België.

De tien genomineerde organisaties werden gefotografeerd door Delphine Lebon, wiens werk vorig jaar nog geselecteerd werd voor de Canvascollectie. Met de expositie 'Get Involved in Something Great' trachten de Verenigde Verenigingen zoveel mogelijk mensen warm te maken voor vrijwilligerswerk. Op de foto's staan de vrijwilligers overwegend alleen, met een ietwat ernstig gezicht. Op het krijtbord achter hen staan woorden die zij associëren met vrijwilligerswerk. Het idee achter de expo is vooral eerlijkheid, zo verduidelijkt ook projectverantwoordelijke Eline George. "Vrijwilligers worden doorgaans al lachend in groep getoond, waardoor het 'montere vrijwilligersgevoel' overdreven heftig van het beeld spat. Wij wilden hen eerder serieus afbeelden, wat een eerlijker en meer representatief resultaat oplevert."

Het gaat om een 'reizende tentoonstelling', met als startpunt het Centraal Station. Iedereen kan de foto's ontlenen en de vrijwilligers zo in de kijker zetten.

De vrijwilligersportretten zijn nog tot 30/06 te bezichtigen in het Centraal Station. Voor meer info: eline@deverenigdeverenigingen.be

--------------------------
© DELPHINE LEBON

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • De jacht naar illegale Airbnb's: 'Soms is het echt detectivewerk'
  • Gentse eetconcepten veroveren Brussel: 'Vlaanderen staat gewoon veel verder in de horeca'
  • Fans over de hogepriester van de rock: "Ik begrijp dat mensen zeggen dat Nick Cave hun god is"
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
Neem een abonnement