Kinderboekenrecensent Patrick Jordens wordt uitgever

© Saskia Vanderstichele
| Kinderboekenrecensent Patrick Jordens wordt uitgever van kinderboeken.

De Brusselse kinderboekenrecensent Patrick Jordens is begonnen met een uitgeverij: Tiptoe Print. Opzet? Mooie anderstalige prentenboeken uitgeven in het Nederlands.

Jordens recenseert al jaren kinderboeken in De Morgen. Hij maakte ook een tijdlang de kinderstadskrant Zazie voor Brussel Deze week en werkte bij de kunsteducatieve organisatie ABC (Art Basics for Children). Nu voelt hij zich klaar om zelf een kleine uitgeverij te beginnen. “Ik woon en werk in Brussel en vertoef dan ook vaak in Franstalige boekhandels. Ik zie daar geweldig mooie prentenboeken, Franse, maar ook in het Frans uitgegeven boeken uit bijvoorbeeld Argentinië, Zuid-Afrika of Zuid-Korea. In de Nederlandstalige boekhandels vind je die zelden terug,” vertelt hij. “Hetzelfde overkomt je als je naar de kinderboekenbeurs in Bologna gaat. Waanzinnig wat je daar ontdekt.”

Jordens’ conclusie: er is een lacune in het prentenboekenaanbod voor Nederlandstaligen. Die wil hij graag opvullen. Samen met enkele gelijkgezinden richtte hij de vzw Tiptoe Print op. Bedoeling is om ‘straffe’ boeken uit het buitenland die nog niet toegankelijk zijn voor een Nederlandstalig publiek, toegankelijk te maken.

Patrick Jordens, kinderboekenrecensent en uitgever

Met het enorme aanbod van de Boekenbeurs in het achterhoofd, kun je de vraag stellen of er nog wel een behoefte is aan nog meer kinderboeken. Jordens: “Misschien verschijnt er te veel. Maar tegelijkertijd is er een leemte als het gaat om uitdagende uitgaven, boeken die, zoals de naam van onze uitgeverij aangeeft, op de tippen van de tenen doen staan van verwondering of spanning, boeken die de verbeelding doen groeien.”

Ambacht
Tiptoe wil de rechten opkopen van boeken uit andere talen en culturen die met liefde voor het ambacht gemaakt zijn. Veel beperkingen zijn er niet. “Het criterium is de artistieke kwaliteit, de beeldtaal, de poëzie van het boek,” zegt Jordens. “In eerste instantie zullen het prentenboeken zijn, zonder tekst dus. Die geven we uit met een nieuwe, Nederlandstalige cover en achterflap. Maar ook boeken met een beetje tekst zijn niet uitgesloten, tenminste als de tekst een meerwaarde biedt aan de visuele vertelling.”

Tiptoe streeft ernaar vooral jonge, nog onbekende illustratoren een podium te geven en vergeten pareltjes op te vissen. “In de vergetelheid geraakt werk van de Amerikaanse grootmeester Maurice Sendak bijvoorbeeld.”

De uitgeverij neemt zich voor om klein te beginnen, met vier of vijf titels per jaar. Van het Vlaams Fonds voor de Letteren kreeg de vzw een starterssubsidie, maar om de uitgave van de eerste twee boeken te kunnen financieren is ze ook met een growfundingsactie begonnen.
Elke uitgave zal gepaard gaan met een atelierwerking of mini-expo. “Daarvoor willen we samenwerken met organisaties als Passa Porta of ABC.”

growfunding.be/tiptoe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?