Taaladvies in het Africa Museum: Zeg niet hut maar huis

© Photonews
| Het Africa Museum in Tervuren opent de deuren op 8 december 2018.

De medewerkers van het Africamuseum in Tervuren kregen een lijst met taalaanbevelingen. Het initiatief wil stereotiepen over Afrika tegengaan. “In plaats van hut zeg je beter huis.”

Bambi Ceuppens, antropologe bij het Africa Museum, stelde een lijst op van woorden en uitdrukkingen waar een clichégeurtje aan hangt. Ze formuleert meteen ook alternatieven. Zo worden stammen volkeren of etnische groepen. Het begrip slaaf wordt vervangen door ‘Mens die verhandeld wordt als koopwaar’. En in plaats van ‘jungle’ krijgt het personeel de raad om het over ‘Tropisch regenwoud’ te hebben.

De medewerkers van het museum, dat in december heropent na een ingrijpende renovatie en herschikking, kunnen de lijst gebruiken als ze tentoonstellingen organiseren. “Ik wilde de wetenschappers doen nadenken over hun woordenschat. Ik heb getoond welke woorden laakbaar zijn in welke van onze landstalen en in het Engels”, legt Ceuppens uit in De Standaard.

De woordenlijst past in het nieuwe jasje dat het museum zich aanmeet na de renovatie. Waar vroeger weinig kritische noten werden geplaatst bij het koloniaal verleden, moet dat in de toekomst wel het geval worden.

Directeur Guido Gryseels legt in De Morgen uit dat nogal wat termen over Afrika gevormd zijn vanuit een oude, westerse visie en een negatieve connotatie met primitivisme oproepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?